Ajax wint van PSV, maar verliest Promes, Veltman en Babel

Bekijk de samenvatting van Ajax - PSV

Ajax heeft PSV met 1-0 verslagen in de Johan Cruijff Arena, maar kreeg er door het geblesseerd uitvallen van Joël Veltman, Quincy Promes en Ryan Babel ook nieuwe zorgen bij. Promes maakte voor zijn uitvallen het enige doelpunt.

Op de 50ste verjaardag van trainer Erik ten Hag was Ajax vanaf de eerste minuut oppermachtig. Plotse versnellingen van de thuisploeg brachten de defensie van de bezoekers aan het wankelen. De eerste kans kwam in de 7de minuut. Na een fraaie opening van Carel Eiting, voor het eerst in de basis in de eredivisie dit seizoen, dacht Promes bij de tweede paal te scoren, maar doelman Lars Unnerstall kreeg nog net zijn hand ertegen.

Fout Unnerstall leidt treffer in

PSV stond met de rug tegen de muur en kreeg schoten van Sergiño Dest en Donny van de Beek en een kopbal van Ryan Babel te verwerken. Tien minuten voor rust was het raak. Unnerstall leverde de bal buiten het strafschopgebied zomaar in bij Van de Beek en in een poging de opstomende Van de Beek te stoppen bracht Nick Viergever de bal daarna bij Promes, die de bal in de verre hoek plaatste.

Quincy Promes viert zijn treffer met Donny van de Beek
  • NOS
    Quincy Promes
    Daniel Schwaab en Carel Eiting
    Donny van de Beek schiet, Lars Unnerstall redt, Nick Viergever kijkt

Een schot van Jorrit Hendrix over en een inzet van Sam Lammers in de handen van André Onana waren de enige wapenfeiten van PSV in de eerste helft. Met een 1-0 achterstand mocht PSV echter nog hopen en bovendien vielen bij Ajax Joël Veltman en Promes geblesseerd uit. Perr Schuurs en Lassina Traoré kwamen voor hen in de ploeg.

Geen strafschop

Ook na rust bleef Ajax dominant en kreeg de thuisploeg mogelijkheden via onder anderen Van de Beek en Dusan Tadic. PSV ontsnapte, toen scheidsrechter Björn Kuipers en VAR Bas Nijhuis geen overtreding zagen in de charge van Olivier Boscagli tegen Dest in het strafschopgebied van PSV.

Omdat de 2-0 uitbleef, mochten de Eindhovenaren op een punt blijven hopen. Met Kostas Mitroglou voor Lammers zochten de Eindhovenaren vaker de aanval en plots moest Ajax terug. Na het uitvallen van Babel was er voor het eerst wat lichte paniek zichtbaar in de defensie van Ajax. Onana greep mis op een voorzet van Boscagli, die later werd vervangen door aanwinst Ricardo Rodríguez, en de acties van invaller Noni Madueke in de slotfase waren gevaarlijk.

De drie punten gingen niettemin naar Ajax en daarmee behielden de Amsterdammers drie punten voorsprong op nummer twee AZ. PSV heeft op de vijfde plaats nu al veertien punten achterstand op de koploper.