Fotograaf Eddy van Wessel is de winnaar van de Zilveren Camera 2019. Hij won met een fotoserie over IS-families op de vlucht in Syrië. Het is de derde keer dat de fotograaf de prijs wint en dat deed slechts één fotograaf hem na. De jury noemt Van Wessels werk van een ongekend niveau.

De foto's van Van Wessel zijn indringende zwart-witbeelden van IS-terroristen en hun familie die hun laatste schuilplaats verlaten.

"Dit is een ondergesneeuwd verhaal", legt Van Wessel uit. "Ik ben in maart naar Baghouz gegaan met de intentie om niets anders te doen dan het verhaal vast te leggen. Dat verdwijnt weer van de voorpagina's en als je de kans krijgt om dit zo opnieuw op de agenda te zetten, dat mensen na gaan denken over wat er moet gebeuren met de overblijfselen van IS, dan heb je als fotograaf je doel compleet bereikt."

"Je ziet de dramatiek, je ziet de pijn, de moeite, het is een hele sterke serie", zegt juryvoorzitter Marc Prüst. "Het zijn bijna dystopische beelden van een van de laatste bolwerken van IS. Zelf vind ik bijzonder hoe de foto's zijn ge-edit, elke foto voegt echt iets toe aan het verhaal."

Van Wessel hoopt dat de prijs mensen tot denken aan te zetten:

Zilveren Camera voor Eddy Van Wessel: 'Je ziet de dramatiek, de pijn'

"Als je deze prijs voor de derde keer wint, dan ben je groot", zegt Prüst. "Dan ben je een van de beste fotojournalisten van het land." Alleen Ben van Meerendonk (1913-2008) won de Zilveren Camera drie keer, in de jaren 50 en 60. In 1950 won hij voor het eerst met een foto van een juichende Fanny Blankers-Koen.

Dat beeld is moeilijk te vergelijken met recente winnaars, vindt Prüst. "De fotografie en de reportage zijn zo veranderd, zoals in de manier waarop zij de wereld vertegenwoordigen. Tegenwoordig zie je meer de mening van een fotograaf terug in het werk. De enige overeenkomst tussen die foto en de serie van Van Wessel is dat het zwart-wit is. Dat is nog steeds een hele krachtige manier van verhalen vertellen."

De Zilveren Camera en de geldprijs van 10.000 euro wordt jaarlijks toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. Het afgelopen jaar in Nederland is volgens de directeur Marcel Molle van de Stichting De Zilveren Camera het beste te omschrijven als 'het jaar van de protesten'.

Eddy van Wessel neemt Zilveren Camera in ontvangst ANP

STER reclame