AFP

Oud-sporters Stephan Veen en Gerritjan Eggenkamp zijn de kartrekkers van een initiatief om de Olympische Spelen van 2032 naar Nederland te halen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Samen met topondernemers onderzoeken de voormalig sporters de mogelijkheden om het evenement hier te organiseren.

De twee voormalige olympiërs en zo'n 25 topmensen uit het bedrijfsleven komen regelmatig bij elkaar om te verkennen of Nederland zich kandidaat zou kunnen stellen.

Veen won in 1996 en 2000 olympisch goud met de Nederlandse hockeyers. Oud-roeier Eggenkamp veroverde zilver met de Holland Acht in 2004.

De twee oud-olympiërs trekken op met Ton Nelissen, voormalig NOC*NSF-bestuurslid en net als Eggenkamp eerder betrokken bij de mislukte poging om de Spelen van 2028 naar Nederland te halen.

Gerritjan Eggenkamp ligt uitgeput in de armen van Geert Jan Derksen na hun zilveren race in Athene ANP

De focus ligt nu op de Spelen van 2032. Vanaf die editie wil het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de organisatie van de Olympische Spelen interessanter en vooral rendabel is voor kleinere landen.

Hoewel het IOC die plannen nog niet concreet heeft uitgewerkt, zijn er door de groep rond Veen en Eggenkamp al wel verkennende gesprekken gevoerd met het IOC over de eisen van een mogelijke kandidaatstelling.

Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF zegt in het AD vandaag dat de Nederlandse sportkoepel op de hoogte is van de plannen. "We weten dat er initiatieven zijn. Die zullen er altijd zijn en dat vinden we fijn, want de droom om die Spelen in Nederland te organiseren is bij ons altijd levend."

Slag om de arm in Den Haag

De politiek is enthousiast over een initiatief om de Spelen eventueel naar Nederland te halen, maar kamerleden en het kabinet zien vooralsnog geen actieve rol weggelegd voor Den Haag. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat het nog te vroeg is om al iets concreets te kunnen zeggen over het initiatief.

"De minister zou het natuurlijk fantastisch vinden als de Spelen ooit weer een keer in Nederland zouden komen. Maar dan moet het Nederlandse volk er ook voor zijn en moet de financiering in orde zijn. Als daarvoor naar Den Haag gekeken wordt? Dat is echt nog te vroeg om daar antwoord op te geven", aldus het ministerie in een reactie.

Ook bij de politieke partijen is er voorzichtigheid. Zo laat SP-kamerlid Michiel van Nispen weten: "In het verleden bleken de kosten onrealistisch hoog. Als we moeten kiezen, dan leggen wij de prioriteit bij sport voor álle mensen. We willen dat alle kinderen goed leren zwemmen en voldoende gym op school krijgen van een vakleerkracht. Dan praten we verder."

'Vuur niet direct doven'

CDA en VVD zijn voorzichtig optimistisch. "Ik ben vooral heel benieuwd hoever dit initiatief nu is, dus ik zou als Kamer graag met ze willen praten", aldus Rudmer Heerema van de VVD. CDA-kamerlid Maurits von Martels sluit zich daarbij aan: "Wij gaan dit olympisch vuur niet voorbaat doven en zijn benieuwd naar een eventueel bid."

Mensen uit het bedrijfsleven waren vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

STER reclame