ANP

Bioloog en presentator Freek Vonk is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij gaat zich vooral bezighouden met hoe natuurlijke gifstoffen, bijvoorbeeld slangengif, gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Ook gaat hij zich richten op het onderzoek naar nieuwe behandelingen voor slangenbeten.

Vonk gaat aan de slag bij de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen en is benoemd voor een periode van vijf jaar. Hij zal ongeveer één dag in de week aan het werk zijn op de universiteit. Naast zijn onderzoek gaat hij ook lesgeven en zal hij studenten begeleiden bij hun afstuderen.

'Wetenschapper in hart en nieren'

De 36-jarige bioloog is blij met zijn aanstelling: "Ik ben een wetenschapper in hart en nieren. Als je kijkt naar mijn carrière, met wetenschappelijke publicaties, subsidies en prijzen, dan is dat een academische loopbaan die een bijzondere wending heeft gekregen in de media. Dit hoogleraarschap is een schitterende stap in mijn wetenschappelijke carrière, en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken neem ik met volle overtuiging."

Freek Vonk behaalde in 2008 zijn masterdiploma Biologie aan de Universiteit Leiden. In 2012 promoveerde hij en sindsdien is hij ook verbonden aan het Naturalis Biodiversity Center als onderzoeker. Zijn leerstoel aan de VU wordt ook door dat instituut gesponsord.

profielfoto
freekvonk
Deze foto is gepost door freekvonk

Vandaag ben ik benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Evolutionary Biochemistry’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam Institute of Molecular and Life Sciences (AIMMS); afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen). Als professor ga ik me de komende jaren onder meer bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar de aanknopingspunten die natuurlijke gifstoffen bieden bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en een nieuwe generatie antistoffen. Ik ben Naturalis en de VU dankbaar voor deze schitterende en grote stap in mijn wetenschappelijke carrière en heb enorm veel zin om hiermee aan de slag te gaan. Natuurlijk blijf ik ook gewoon tv maken, live-shows geven, Wild Van Freek uitgeven, en nog veel meer! ____________________________________ Today I was appointed to be the endowed professor of ‘Evolutionary Biochemistry’ at the Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam Institute of Molecular and Life Sciences (AIMMS); Department of Chemistry and Pharmaceutical Sciences). As a professor, I will be focusing, among other things, on scientific research on the opportunities offered by natural toxins in the development of new medicines and a new generation of snakebite antibodies. I am so grateful to Naturalis and the VU for this fantastic and important new step in my scientific career and I can’t wait to get started. And don’t worry – I’ll still continue to produce TV shows, do live shows, publish Wild van Freek, and much more!

STER reclame