Luuk de Jong
NOS Voetbal

Dankzij onverstoorbaarheid blijft Luuk de Jong fier overeind in Sevilla

Het was een vertrouwd beeld, afgelopen zaterdag. Luuk de Jong torende in het strafschopgebied van Granada hoog boven iedereen uit en kopte Sevilla fraai op voorsprong.

In dienst van PSV was de kopsterke spits de voorbije seizoenen regelmatig op vergelijkbare wijze trefzeker. Maar in Spanje heeft De Jong pas de laatste weken zijn draai gevonden.

Het openingsdoelpunt tegen Granada was alweer zijn derde treffer van 2020. Een flinke verbetering ten opzichte van de eerste seizoenshelft, waarin de Oranje-international in zeventien wedstrijden slechts twee keer scoorde.

Onverstoorbaar

Die teleurstellende statistieken kwamen De Jong voor de winterstop op de nodige kritiek te staan van de fans van Sevilla en de Spaanse pers. Sportkrant Marca nam hem zelfs op in het rijtje van meest teleurstellende spelers van de eerste helft van het seizoen.

"Ondanks alle kritiek is De Jong redelijk onverstoorbaar gebleven", zegt Edwin Winkels, correspondent in Spanje. "Zijn inzet heeft hem overeind gehouden."

Bekijk via onderstaande tweet het kopdoelpunt van De Jong tegen Granada:

"Hij maakte dan wel nauwelijks doelpunten, men zag dat hij keihard werkte. Daardoor is er binnen de club altijd wel vertrouwen in De Jong geweest."

Goed in het systeem

Dat blijkt onder meer uit het aantal speelminuten dat de zomerse aanwinst dit seizoen al kreeg van trainer Julen Lopetegui. In 15 van de 21 competitiewedstrijden was De Jong basisspeler.

"Ook technisch directeur Monchi ziet het in De Jong zitten", weet Winkels. "Hij zei in oktober nog dat hij hem zo wéér zou kopen, als hij die mogelijkheid zou hebben."

"Dat komt ook door het voetbal dat Lopetegui met Sevilla wil spelen: geen lange ballen van achteruit, maar voorzetten vanaf de zijkanten. In dat systeem is De Jong een fijne kracht."

Luuk de Jong

Deze winter zag De Jong twee collega-spitsen bij Sevilla vertrekken. Munas Dabbur werd verkocht aan Hoffenheim en Javier 'Chicharito' Hernández verkaste naar LA Galaxy.

In hun plaats kwamen twee nieuwe aanvallers: Suso en Youssef En-Nesyri. Met name de 22-jarige En-Nesyri, net als De Jong een lange en kopsterke spits, is een directe concurrent. Hij kwam deze transferperiode voor veel geld over van Leganés.

"Dat heeft De Jong misschien toch wel wakker geschud. Het is een stok achter de deur", zegt Winkels. "Een speler die voor twintig miljoen wordt gekocht en een contract krijgt voor meer dan vijf jaar is niet zomaar een aankoop."

Krediet

Sinds de komst van En-Nesyri scoorde De Jong niet alleen tegen Granada, maar ook op bezoek bij Real Madrid. Bovendien zag hij in Estadio Santiago Bernabéu een doelpunt om discutabele redenen afgekeurd worden.

Luuk de Jong viert zijn goal tegen Real Madrid

"De Jong had in Sevilla al wat krediet door zijn winnende doelpunt in de stadsderby tegen Real Betis, in november. Maar nu krijgt hij plotseling weer alle lof", zegt Winkels.

Volgens Marca was de wedstrijd tegen Granada het beste optreden van De Jong in dienst van Sevilla. De fans in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán scandeerden na afloop zijn naam.

'Mucho trabajo'

"Wat volgens mij ook helpt, is dat De Jong al een beetje Spaans spreekt", aldus Winkels. "Ik zag na de wedstrijd tegen Granada een interview in het Spaans. Dan slaagt hij er toch in om te zeggen wat hij wil."

"Het is wel grappig. Hij herhaalt bijvoorbeeld vaak het zinnetje 'mucho trabajo por el equipo', oftewel 'hard gewerkt voor het team'. Maar goed, hij doet het wel al gewoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl