AZ-doelman Bizot: 'Het begint bij een goed gevoel' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Een vermaarde oud-voetballer zei ooit: "Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken." Marco Bizot geeft er, na het zien van een statistiek waarin hij hoog scoort, zijn eigen draai aan. "Met cijfers win je geen prijzen."

Tot zover de vergelijking tussen Johan Cruijff en de doelman van AZ. 28 jaar is Bizot inmiddels. Geboren in Hoorn en nu al drie seizoenen gelukkig in Alkmaar. En een uitblinker onder de lat. Dat blijkt ook wel uit onderstaande cijfers.

"Hier ben ik hartstikke blij mee en het klinkt heel goed", zegt Bizot. De cijfers zijn voor hem een bevestiging dat hij op de goede weg is. En dat hij zo op dreef is, heeft volgens hem verschillende oorzaken.

Een goed gevoel

"Het begint bij een goed gevoel. Op het veld, op de club, maar ook in de stad Alkmaar. Als dat allemaal goed is, gaat de rest ook makkelijker. Het is mijn derde seizoen hier en dan ben je langzamerhand wel een beetje gewend aan elkaar."

Een redding van Marco Bizot namens AZ tegen Ajax Pro Shots

"Ik kom hier uit de buurt. Veel jongens die ik hier op de tribunes zie zitten ken ik nog van school, daar heb ik mee in de klas gezeten. Het is toch schitterend dat ze dan nu naar het stadion komen om naar mij te kijken."

Uit je comfortzone

Voordat Bizot in 2017 neerstreek in Alkmaar, speelde hij drie seizoenen bij KRC Genk in België. Daar was zijn plaats onder de lat niet onbesproken. Hij wilde nog weleens ongelukkig zijn in zijn acties, met als gevolg dat hij niet echt populair werd bij de Belgische fans.

"Het is voor mij belangrijk geweest om uit mijn comfortzone te stappen, want daar leer je van", blikt de doelman terug op zijn periode over de grens.

"Je moet je rugzak zo vol mogelijk stoppen met alle ervaringen die je onderweg oppikt. De beste ervaringen zijn eigenlijk negatief, die vormen je."

Marco Bizot in gesprek met teleurgestelde fans van Genk Pro Shots

In Genk voelde de doelman zich niet helemaal thuis. Vooral op mentaal en psychologisch vlak heeft hij daar stappen moeten zetten in zijn ontwikkeling.

"Het vak van een keeper bestaat voor tachtig procent uit mentale weerbaarheid. Als dat op orde is, je vertrouwen hebt en je je goed voelt, dan komt die andere twintig procent die je nodig hebt om te shinen vanzelf wel."

Kansen bij Oranje

Sinds zijn terugkeer in de eredivisie staat Bizot te boek als een solide doelman. Bij het goed presterende AZ is hij een steunpilaar en dat is ook bondscoach Ronald Koeman opgevallen. Zodoende maakt Bizot sinds kort deel uit van de Oranje-selectie.

Bizot op de training bij Oranje, links Luuk de Jong ProShots

"Het is echt geweldig om dat niveau van dichtbij mee te maken. Dat is als speler het beste wat je kan overkomen en ook dat vormt je. Bij de training zit je er echt bovenop. Dat is toch heel anders dan wanneer je in een stadion of voor de televisie zit."

Daar waar Bizot wekelijks indruk maakt in het doel bij AZ, verkeren zijn concurrenten voor de positie onder de lat bij het Nederlands elftal in een minder florissante situatie.

Marco Bizot bij Oranje, rechts bondscoach Ronald Koeman ANP

Eerste doelman Jasper Cillessen is bij Valencia niet meer zeker van zijn plek. Jeroen Zoet belandde na een serie matige optredens op de reservebank bij PSV en tracht inmiddels bij FC Utrecht zijn ouder vorm te hervinden. En Kenneth Vermeer heeft net een transfer gemaakt naar Los Angeles.

Dat biedt kansen voor Bizot, al houdt hij zich daar niet mee bezig. "Ik kijk niet naar andere jongens. Dat is ook niet goed. Het EK is pas over een paar maanden en met AZ staat de volgende wedstrijd alweer voor de deur."

Of hij er al eens met Koeman over heeft gesproken? "Ik spreek hem alleen bij Oranje. En ja, ik zie hem weleens verschijnen op de tribune bij AZ. Maar ik weet niet of hij dan voor mij komt, haha."

STER reclame