NOS Nieuwsโ€ขโ€ขAangepast

Reizigers positief over rookverbod op stations, ook Schiphol wil tabak uitbannen

Nog even snel een sigaret opsteken bij de rookpaal op het perron is er straks niet meer bij. Als het aan ProRail ligt, is roken op alle treinstations in Nederland vanaf 1 oktober verboden. De NS stopt al vanaf 1 april met de verkoop van tabak in winkels op het station.

Reizigersvereniging Rover is positief over het besluit van ProRail en de NS "om een steentje bij te dragen aan een rookvrije generatie in 2040". Volgens de vereniging is een verbod om te roken op stations een logische stap.

"Vroeger mocht je roken in de treinen, toen in een gedeelte van de treinen, toen alleen op de perrons en nu nog maar op een gedeelte van de perrons", zegt woordvoerder Chris Vonk. "Het besluit van vandaag begrijpen we goed. We zitten in een tijd waarin het maatschappelijk niet meer verantwoord is om te roken."

Voor rokers werd het de afgelopen decennia steeds een beetje lastiger om in het openbaar vervoer een sigaret op te steken:

Roken in de trein: vorige eeuw nog hartstikke normaal

Niet alle reizigers zijn blij. "Wat mogen we straks nog wel in ons land?", schrijft Jolanda Dunnewind-Van Munster op de Facebookpagina van de NOS. "Ik ben geen roker, maar dit is belachelijk!", reageert Annemarie van der Horst.

De vereniging erkent dat er reizigers zijn die voor of na hun treinreis, of tijdens een overstap, even willen roken. "Maar er zijn ook een hoop reizigers die het vervelend vinden dat er gerookt wordt op de perrons. Dat weegt wat ons betreft zwaarder dan de mensen die graag willen roken."

Alertheid

FNV Spoor, de vakbond voor personeel van onder meer NS en ProRail, is minder enthousiast over het verbod. De bond is bang dat rokende medewerkers tijdens hun diensten volledig 'droog' komen te staan, omdat ze vaak geen tijd hebben om naar een plek te gaan waar ze wel mogen roken.

"We vragen ons af wat dat betekent voor de alertheid van machinisten en conducteurs", zegt bestuurder Henri Janssen. De vakbond zou graag zien dat de bedrijven hun personeel helpen om te stoppen met roken. "Maar voor mensen die niet willen of kunnen stoppen moeten en rookfaciliteiten op de perrons blijven."

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid hoopt dat andere bedrijven en organisaties het voorbeeld van NS en ProRail volgen. Hij doelt daarmee vooral op het stoppen met de verkoop van tabak.

Schiphol is van plan om de komende jaren een verbod op roken in te voeren. "We zijn momenteel in gesprek met de aanwezige winkels en horeca op de luchthaven over een toekomstig verbod", zegt een woordvoerder. "We willen in ieder geval voor 2022 een besluit nemen." Voor de start van dat jaar moeten bij wet alle rookruimtes in Nederland gesloten zijn.

Het treinstation onder Schiphol is overigens van ProRail. Daar geldt vanaf 1 oktober, net als op de andere stations, een verbod op roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl