ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

KLM schort alle vluchten naar China op. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op de eigen website. Het besluit is genomen vanwege "de reeds gedane en te verwachten adviezen" van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De maatregel gaat na komend weekend in, en blijft voorlopig van kracht tot 9 februari. De vluchten vanaf Amsterdam op zondag 2 februari gaan vooralsnog wel door, schrijft de vliegmaatschappij, om mensen de gelegenheid te geven vanuit Peking en Shanghai naar Amsterdam terug te reizen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanmiddag het reisadvies voor China aangescherpt. Reis alleen nog naar China als dat noodzakelijk is, luidt het advies. Reizen naar de provincie Hubei wordt afgeraden.

Weinig belangstelling meer

Gisteren meldde de KLM al een deel van de vluchten om commerciële redenen te schrappen, en vluchten te combineren. Er gaan te weinig mensen meer naar China om alle vluchten nog rendabel te maken. De nieuwe maatregel is expliciet wél om gezondheidsrisico's genomen, zegt een woordvoerder.

"Dit is wel een opluchting", zegt Ingrid Brama van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel. Ze kreeg de laatste dagen steeds meer telefoontjes van leden die bezorgd waren over vluchten naar China.

STER reclame