NOS Nieuws

Onderzoek: stoppen met roken loont meer dan gedacht

De longen van ex-rokers herstellen beter dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Wellcome Sanger Institute waarin de cellen in longen van rokers met die van ex-rokers zijn vergeleken.

Eerder was al duidelijk dat stoppen met roken de kans op longkanker verlaagt. Uit de nieuwe studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, blijkt nu hoe dat komt: een deel van de beschadigde cellen lijkt zich te herstellen.

86 procent van de gevallen van longkanker ontstaat door roken, zegt KWF Kankerbestrijding. De reden dat kanker ontstaat, is omdat de schadelijke stoffen in sigarettenrook leiden tot celveranderingen, ook wel mutaties genoemd. De cellen van rokers hebben tot wel 10.000 van dit soort mutaties, die ervoor zorgen dat cellen zich anders gaan gedragen en mensen longkanker kunnen krijgen.

'Nooit te laat om te stoppen'

De Britten onderzochten de cellen van zestien rokers, ex-rokers en niet-rokers. In de longen van rokers blijkt 90 tot 96 procent van de cellen veranderd. Bij ex-rokers neemt het aantal cellen met abnormaal veel mutaties af naar 20 tot 40 procent. Ex-rokers hebben vier keer meer gezonde cellen dan rokers.

"Dit onderzoek toont aan dat het nooit te laat is om te stoppen", zegt een van de onderzoekers. "Sommige mensen in ons onderzoek rookten tientallen jaren een pakje per dag, maar hadden enkele jaren na het stoppen talloze cellen die geen schade meer vertoonden."

Dit onderzoek toont aan dat bij ex-rokers weer meer gezonde cellen aanwezig zijn.

Marcel Tijsterman, hoogleraar genoomstabiliteit

"Het bijzondere van deze studie is dat de onderzoekers per cel laten zien wat het effect is van roken en stoppen met roken, en hun conclusies niet baseren op modellen of voorspellingen", zegt Marcel Tijsterman, hoogleraar genoomstabiliteit van de Universiteit Leiden, die niet betrokken is bij het onderzoek. "Voorheen dacht men dat cellen die beschadigd zijn door roken allemaal dezelfde kans hebben om uit te groeien tot een tumor. Dit onderzoek toont aan dat bij ex-rokers weer meer gezonde cellen aanwezig zijn."

Minder goed nieuws biedt de studie voor mensen met de chronische ziekte longemfyseem, dat in 80 tot 90 procent van de gevallen door roken wordt veroorzaakt. De longschade door roken die tot deze ziekte leidt, wordt niet meer teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl