Djokovic bereikt ten koste van niet fitte Federer eindstrijd Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Novak Djokovic heeft ten koste van Roger Federer de finale bereikt van de Australian Open. De zevenvoudig kampioen uit Servië versloeg zijn Zwitserse rivaal in Melbourne met 7-6 (1), 6-4, 6-3.

De vijftigste ontmoeting tussen de twee tennisgrootheden kwam nooit echt tot wasdom vanwege een liesblessure bij Federer. Hij speelde alles of niets, maar was daarmee alleen in de eerste set gevaarlijk.

Federer wil niets weten van opgave

"Respect voor Roger dat hij toch is gaan spelen", zei Djokovic meteen na de wedstrijd. "Hij was duidelijk niet helemaal fit, hij bewoog lang niet zo goed als anders." In zijn hele carrière heeft Federer nog nooit een wedstrijd opgegeven.

Novak Djokovic staat weer in de finale van de Australian Open Pro Shots

In de eerste set kwam Federer met 5-2 voor. Tot vreugde van het publiek, dat op de hand van de Zwitser was. De Serviër liet zich provoceren, maar zodra hij alle externe prikkels wist uit te bannen, draaide het duel. In de tiebreak was hij superieur.

"Daarna werd het wat relaxter voor mij. Ik was erg zenuwachtig in het begin en was te veel op Roger aan het letten in plaats van op mijn eigen spel", zei de Serviër.

Sublieme passing Djokovic

In het vervolg had Djokovic de overhand. Met een sublieme passing besliste hij op de service van Federer de tweede set en een break op 3-2 in de derde set was genoeg om de winst binnen te halen.

Federer na nederlaag: 'Alleen begin en eind waren goed' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Vandaag was vreselijk, om dit mee te maken", verklaarde Federer na afloop. "Ik wist dat ik maar 3 procent kans had om te winnen." De Zwitser zei er wel voor te zijn gegaan, ondanks zijn sombere prognose. "Maar als je ziet dat het niet meer gaat lukken, dan is het erg zwaar."

De andere halve finale gaat vrijdagochtend tussen Alexander Zverev en Dominic Thiem.

STER reclame