Mede-oprichter van Tesla, Elon Musk
NOS NieuwsAangepast

Tesla-gelovigen krijgen (voorlopig) gelijk; waarde bedrijf schiet omhoog

De vraag of autobedrijf Tesla op weg is naar succes of een faillissement, lijkt voorlopig beantwoord. Het bedrijf verkocht in 2019 meer auto's dan ooit en boekte twee kwartalen op rij winst. Voor dit jaar verwacht het bedrijf minstens 500.000 auto's te produceren, het afgelopen jaar was dat 367.500 auto's.

Op de beurs is het aandeel Tesla de afgelopen maanden een ware groeibriljant. In drie maanden tijd is de waarde van het aandeel meer dan verdubbeld. Wie bij de beursgang van het bedrijf in 2010 voor 1000 euro aandelen kocht, heeft nu 33.000 euro in bezit.

Het bedrijf heeft op de beurs een waarde van meer dan 90 miljard euro. Daarmee is het meer waard dan autobouwer Volkswagen, een van de grootste autofabrikanten ter wereld.

Waarde overdreven?

Critici vinden de waarde van Tesla overdreven. Het bedrijf produceerde in 2019 367.500 auto's. Ter vergelijking, Volkswagen maakt er meer dan 10 miljoen.

De afgelopen jaren werd er door analisten nog openlijk gespeculeerd over een aanstaand faillissement van de automaker. Er ging namelijk snel geld uit het bedrijf en onderaan de streep bleef er steeds verlies over. Mede-oprichter Elon Musk grapte in april 2018 over een aanstaande ondergang van het bedrijf.

Degenen die in Tesla geloven, zeggen dat het bedrijf snel verder zal groeien door z'n voorsprong op de markt voor elektrische auto's.

Uit de laatste cijfers komt die groei duidelijk naar voren. Het bedrijf denkt in 2020 eenvoudig te kunnen doorgroeien naar een productie van meer dan 500.000 auto's. Ook onderaan de streep gaat het beter. Over de laatste twee kwartalen werd er meer dan 250 miljoen euro winst gemaakt. Over het hele jaar was er wel een verlies, van ruim 700 miljoen euro. Ter vergelijking, Volkswagen maakt doorgaans in een jaar meer dan 10 miljard euro winst.

Na bekendmaking van de cijfers schoot het Tesla-aandeel in de handel nabeurs opnieuw omhoog, met meer dan 11 procent.

In Nederland was Tesla's Model 3 de meestverkochte auto van 2019. Deze maand is de verkoop ingestort, waarschijnlijk omdat veel exemplaren door leasebedrijven in december zijn geregistreerd. Daardoor konden leaserijders nog gebruik maken van belastingvoordelen die in 2019 golden.

Corona-virus

Het bedrijf is dit jaar gestart met de productie van het nieuwe model Y. Eind maart worden de eerste exemplaren geleverd. Een onzekerheid voor het bedrijf is de uitbraak van het corona-virus. Daardoor kan de fabriek in Shanghai de komende dagen in ieder geval niet draaien.

Ook wil Tesla dit jaar software op de markt brengen waardoor auto's volledig autonoom kunnen rijden.

Eerder schreven we dat Tesla voor het eerst twee kwartalen op rij winst heeft geboekt. Dat klopt niet: dit kwam al eerder voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl