NOS Nieuws

Onduidelijkheid bij Nederlanders Wuhan: 'We krijgen mondjesmaat informatie'

Er is nog veel onduidelijk over hoe het nu verder moet met de Nederlanders die in Wuhan verblijven. Het eerste evacuatievliegtuig van de Europese Unie is onderweg naar de getroffen miljoenenstad. Maar of er ook Nederlanders mee kunnen, wordt ter plekke bekeken, zegt minister Blok.

Nederlanders in Wuhan die de NOS heeft gesproken, laten weten maar mondjesmaat informatie te krijgen. Het meeste horen ze via de media, zegt Nederlander Henk Schotsman. "Ik heb er alle vertrouwen in dat er iets gebeurt, maar ik krijg geen informatie vanuit de overheid over wat de mogelijke plannen zijn", zegt hij via Skype.

'Logistieke uitdagingen'

Schotsman is met zijn Chinese vriendin en hun negen maanden oude zoontje op familiebezoek in Wuhan. Hij wil het liefst zo snel mogelijk terug naar Nederland. De afgelopen week belde hij daarom dagelijks de Nederlandse ambassade in de hoop meer informatie te krijgen.

"Dan moet ik langs de receptioniste zien te komen. Vervolgens krijg ik iemand aan de lijn die mij vertelt dat er hard wordt gewerkt aan de zaak. Dat er logistieke uitdagingen liggen en andere complexiteiten."

Schotsman en zijn vriendin maken zich geen zorgen over zichzelf, maar wel over hun negen maanden oude zoontje, vertelt hij via Skype:

'We krijgen weinig informatie van de ambassade'

Jaïr Potjer, die in Wuhan is voor een tussenjaar, kreeg gisteren wel een bericht van de Nederlandse ambassade met de vraag of hij geëvacueerd wilde worden. Maar hoe dat er in de praktijk uit zou gaan zien, werd hem niet duidelijk.

"Ze vroegen me of ik geëvacueerd wilde worden en dat ze aan het kijken waren naar de opties: naar een andere stad reizen, of met het vliegtuig naar Europa. Maar of ik wil evacueren vind ik een hele moeilijke keuze om te maken."

Kostenplaatje

Aanvankelijk gaf hij aan niet geëvacueerd te willen worden, omdat hij eerst meer informatie wilde. Daarom mailde hij de ambassade, maar dat contact verliep stroef. Hij mailde, maar toen hij na een dag niets hoorde, stuurde hij berichten via WhatsApp. Daar werd hij terugverwezen naar de mail.

Potjer: "Ik wilde onder meer weten wat het kostenplaatje zou zijn. Je zou het namelijk zelf moeten bekostigen. Maar ik wil ook weten wat de evacuatie precies inhoudt en waar we in quarantaine worden gezet die twee weken."

Vooralsnog laat hij weten niet te weten waar hij aan toe is. "Helaas is afwachten het enige wat ik kan doen."

Jaïr heeft nog geen antwoorden van de ambassade gekregen op zijn vragen over evacuatie uit de stad, zegt hij via Skype:

Jaïr Potjer heeft nog geen antwoorden gekregen over evacuatie uit Wuhan

Het vliegtuig dat nu naar China is gestuurd om mensen te evacueren, komt vanuit Frankrijk. Of aan boord ook plaats is voor andere Europese burgers dan Fransen, wordt ter plekke bekeken.

Henk Schotsman hoopt dat Nederland in navolging op Frankrijk overgaat tot hardere maatregelen. "Je kan je afvragen of er niet ergens al een draaiboek op de plank had moeten liggen. We moeten nu harder van wal steken, onze tanden laten zien en tot actie overgaan, zoals ook de Japanners en de Amerikanen hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl