De 32ste alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee is bij de mannen opnieuw gewonnen door Frank Vreugdenhil. De winnaar van vorig jaar was in de sprint de snelste van een groep van negen. Bij de vrouwen kwam Laura van Ramshorst als eerste over de meet.

Frank Vreugdenhil wint alternatieve Elfstedentocht ANP

Uit het 108 mannen tellende peloton dat om half acht in de ochtend van start was gegaan, maakte zich al snel een grote groep los. Veel marge kregen de vluchters niet en met nog zo'n twaalf van de negentien ronden van 10,5 kilometer voor de boeg volgde een hergroepering.

Vele uitlooppogingen bleken daarna vruchteloos, totdat een nieuwe groep erin slaagde zich los te maken. Negen man pakten een voorsprong van 1.40 op een achtervolgende groep en 2.30 op het peloton.

Beeld van de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk ANP

Met een voordelige marge van nog altijd 1.31 gingen de koplopers, onder wie de oud-winnaars Erwin Mesu (2015), Crispijn Ariëns (2016) en Frank Vreugdenhil, de laatste ronde in. Zowel Mesu als Vreugdenhil probeerde weg te komen, maar die demarrages werden in de kiem gesmoord.

In de eindsprint toonde Vreugdenhil zich vervolgens de rapste van het stel. Hij verwees Ariëns en Jordy Harink naar de plaatsen twee en drie. De 35-jarige Vreugdenhil is de eerste schaatser die de tocht twee jaar op rij wint.

Top-10 alternatieve Elfstedentocht mannen

1. Frank Vreugdenhil
2. Crispijn Ariëns z.t.
3. Jordy Harink z.t.
4. Ronald Haasjes z.t.
5. Marco van der Tuin z.t.
6. Erwin Mesu op 0.06
7. Ronald Kruijer op 0.08
8. Niels Immerzeel op 0.12
9. Bart van der Vlugt z.t.
10. Mart Bruggink op 1.32

Van Ramshorst komt solo aan

Bij de vrouwen namen Anna van den Bos, Nicky van Leeuwen en Maaike Verweij al in de beginfase de benen. Zij kregen aanvankelijk ruim baan van de 75 andere deelneemsters.

Pas na een kleine driekwart van de wedstrijd werden Van den Bos en Van Leeuwen als laatsten bijgehaald en ontstond er een kopgroep van vijftien vrouwen.

Laura van Ramshorst komt vol ongeloof als eerste over de finish ANP

Uiteindelijk begon een zestal (Van Ramshorst, Beau Wagemaker, Jade van der Molen, Tessa Snoek, Emma Engbers en Chantal Hendriks) met 45 tellen voorsprong aan de slotronde.

Daarin wist de 25-jarige Van Ramshorst los te komen van de concurrentie en nog net solo de streep te passeren. Engbers eindigde op één seconde als tweede, Wagemaker werd derde.

Top-10 alternatieve Elfstedentocht vrouwen

1. Laura van Ramshorst
2. Emma Engbers op 0.01
3. Beau Wagemaker op 0.03
4. Tessa Snoek op 0.22
5. Jade van der Molen op 0.26
6. Janneke Elzinga op 0.53
7. Manon Kamminga op 1.11
8. Elsemieke van Maaren z.t.
9. Britt Tjalma z.t.
10. Merel Bosma z.t.

STER reclame