Presentatoren Songfestival voor het eerst samen in actie bij loting
In het stadhuis van Rotterdam is geloot welke landen in welke halve finale zingen van het Eurovisie Songfestival, dat in mei wordt gehouden. Het was de eerste keer dat songfestivalpresentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit samen in actie kwamen. Zij verrichtten de loting onder toeziend oog van Songfestival-icoon Jon Ola Sand van de EBU, die dit jaar voor het laatst de baas is van het muziekfestijn.
Na afloop spraken we de presentatoren over hun eerste optreden, de zenuwen en vertelden ze wat ze geleerd hebben bij de nonnen in Vught:
Nederland deed niet mee aan de loting. Zanger Jeangu Macrooy staat automatisch in de finale van het liedjesfestijn op 16 mei, omdat Nederland gastland is. Wanneer Macrooy moet optreden, wordt pas later bekend. Nederland mag in de eerste halve finale wel stemmen. In totaal zijn 35 landen verdeeld over de twee halve finales.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei bij de loting blij te zijn dat zijn stad het Songfestival mag organiseren. "We verwachten veel mensen vanuit de hele wereld, niet alleen vanuit Europa. Rotterdam is een industriële havenstad, maar ook een groene stad. We hebben 180 nationaliteiten. Als je in Rotterdam komt, zie je hier de wereld. De keukens, de kleuren, de talen, de architectuur. Als je Rotterdam bezoekt, dan krijg je de wereld er gratis bij."
Kijk hier naar een stukje van het optreden van de presentatoren en de sleuteloverdracht:
Noord-Macedonië, Wit-Rusland, Litouwen, Zweden, Slovenië, Australië, Ierland, Rusland, Noorwegen, Cyprus, Kroatië, Azerbeidzjan, Malta, Israël, Oekraïne, Roemenië en België treden aan in de eerste halve finale, op dinsdag 12 mei.
In de tweede halve finale op donderdag 14 mei nemen Oostenrijk, Moldavië, Polen, San Marino, Servië, IJsland, Tsjechië, Griekenland, Estland, Denemarken, Bulgarije, Zwitserland, Finland, Armenië, Letland, Georgië, Portugal en Albanië het tegen elkaar op.
Naast Nederland zitten traditiegetrouw ook Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje direct in de de finale. Zij worden de 'big five' genoemd, omdat ze het meeste betalen voor de organisatie.
Sleutel van Tel Aviv
Bij het evenement was ook de locoburgemeester van Tel Aviv aanwezig, de stad die het Songfestival vorig jaar organiseerde. Tijdens de live-uitzending op NPO 1 kreeg burgemeester Aboutaleb uit haar handen een speciale Songfestivalsleutel.
De sleutel van Tel Aviv wordt toegevoegd aan een sleutelbos waaraan ook de sleutels zitten van de eerdere gaststeden van het songfestival.
De complete sleutelbos is tot en met eind januari 2021 te zien in de centrale ontvangsthal van het stadhuis van Rotterdam. Daarna draagt de stad de eigen stadssleutel en de sleutelbos over aan een nieuwe gaststad.
Nederland won het Songfestival vijf keer: