Eurocommissaris Lenarcic
NOS NieuwsAangepast

Europese Unie coördineert evacuatie van Europese burgers uit China

De Europese Commissie gaat op verzoek van Frankrijk de evacuatie van EU-burgers uit China coördineren. Dat heeft Eurocommissaris Janez Lenarcic van Crisismanagement op Twitter bekend gemaakt.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei vandaag de mogelijkheid van gezamenlijke Europese repatriëring te onderzoeken. Voor zover bekend bevinden zich twintig Nederlanders in de stad waar het dagelijks leven is stilgelegd door maatregelen tegen het besmettelijke coronavirus. Onder de Nederlanders in Wuhan zijn er geen besmettingen met het coronavirus bekend, zei de minister.

De Franse regering heeft om de Europese assistentie gevraagd via RescEU, een 'mechanisme voor civiele bescherming'. Daarmee kan Brussel miljoenen beschikbaar stellen voor noodsituaties en natuurrampen. Dat geld zou eventueel ingezet kunnen worden voor het evacueren van burgers.

Frankrijk start morgen met de evacuatie van zijn burgers uit Wuhan. Een vliegtuig haalt dan een eerste groep Fransen terug. Het gaat uitsluitend om mensen die geen symptomen van een besmetting hebben. In totaal bevinden zich tussen de 500 en 1000 Fransen in Wuhan. Het is nog onduidelijk of er andere Europese burgers worden meegenomen.

Reisadvies aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verder het reisadvies voor China aangescherpt. Voor het hele land gelden er veiligheidsrisico's, voor de provincie Hubei (waar Wuhan ligt) geldt dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

De Chinese overheid treft vergaande maatregelen om de besmetting en verspreiding van het coronavirus te tegen te gaan. Daardoor is het openbare leven in verschillende steden tot stilstand gekomen. Iedereen wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven.

In totaal zijn 106 mensen overleden aan het coronavirus. In heel China zijn voor zover bekend meer dan 4500 mensen besmet geraakt. In Frankrijk zijn drie patiënten besmet, in Duitsland één.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl