NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: 200 jaar op Antarctica, excuses van Rutte en de Britten zijn weg

Premier Rutte maakte de afgelopen week excuses voor het handelen van de overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkend moment tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Volgens historicus Chris van der Heijden was het geen verrassing dat die excuses nu kwamen. "We leven tegenwoordig in een cultuur waar veel aandacht is voor slachtoffers", zegt hij in de podcast. Ook is 75 jaar bevrijding volgens Van der Heijden een logisch moment.

Twee eeuwen geleden aanschouwden mensen voor het eerst de ijzige vlakte van Antarctica. Poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom is er al vaak geweest, ze vindt het de mooiste plek op aarde. "Het is ongelofelijk hoe prachtig het is met gletsjers, ijsplaten en de dieren." Wel heeft ze het continent de afgelopen vijftien jaar zien veranderen.

En ook aandacht voor de brexit. Op 1 februari, om middernacht was het dan zover. Groot-Brittannië stapte uit de Europese Unie. Ruim 3,5 jaar na het referendum. Een terugblik op deze bewogen jaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl