Salvini voert camagne in Emilia-Romagna
NOS NieuwsAangepast

Gevoelige nederlaag voor Italiaanse oppositieleider Salvini

Bij regionale verkiezingen in de Italiaanse regio Emilia-Romagna heeft de Lega-partij van oppositieleider Salvini een gevoelige nederlaag geleden. Salvini hoopte dat een overwinning van zijn rechts-populistische partij de nationale regering ten val zou brengen, maar Lega legde het af tegen de sociaaldemocratische PD.

De Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog geregeerd door links, maar opiniepeilingen wezen op een mogelijke ommekeer. Salvini voerde daarom een felle campagne in de regio.

De Lega-leider ging ervan uit dat de verkiezingen in Emilia-Romagna de fatale zet zouden geven aan de landelijke coalitie onder leiding van premier Conte. Die samenwerking, tussen de Vijfsterrenbeweging en de PD, wordt gekenmerkt door interne strubbelingen.

Groter verschil dan verwacht

De kiezer stemde toch anders dan de peilingen aangaven. Met 98 procent van de stemmen geteld, staan de sociaaldemocraten op 51 procent van de stemmen. Salvini blijft met zijn Lega-partij steken op 43 procent. Het verschil is groter dan verwacht: in de peilingen gingen de twee partijen nek aan nek.

De winst heeft de PD vooral te danken aan de protestbeweging de Sardientjes, zegt Italië-correspondent Mustafa Marghadi. "Vijf jonge mensen hebben overal in het land tienduizenden mensen op de been gekregen om te demonstreren tegen wat zij de haat en onverdraagzaamheid van de Lega en Salvini noemen."

De opkomst is vergeleken bij de vorige verkiezingen in 2015 ruim verdubbeld. "Dat komt voor een belangrijk deel door de Sardientjes", zegt Marghadi. "Het kabinet heeft nu wat meer ademruimte, dus de leden kunnen wat langer blijven zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl