Bloemen op het 24 oktoberplein in Utrecht, waar de aanslag plaatsvond ANP

Een man die vorig jaar de aanslag in de tram in Utrecht overleefde, eist dat hij alle camerabeelden van de aanslag krijgt. Vervoersmaatschappij Qbuzz en het Openbaar Ministerie weigeren die beelden te geven. Een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag bevestigt dat daar dinsdag een spoed-kort geding over dient.

De eiser, die door onder andere het OM is erkend als slachtoffer, wil alle beelden van de aanslag hebben omdat hij daarop denkt te kunnen zien wat de dader hem precies heeft aangedaan. Volgens de man heeft verdachte Gökmen T. een wapen op hem gericht, waarna hij een aantal keren de trekker overhaalde. Het wapen werkte niet: mogelijk door een hapering of gebrek aan kogels. Ook nadat T. zijn wapen heen en weer had geschud en opnieuw de trekker overhaalde, gebeurde er niets.

Vervolgens is T. volgens de eiser weggerend. Er zijn wel beelden aan de man getoond, maar dat was naar zijn zeggen slechts een selectie. Volgens hem waren de gebeurtenissen daar niet uitgebreid genoeg te zien.

Poging tot moord of doodslag

De man die de camerabeelden opeist, komt nu niet voor in het strafdossier van T., laat de woordvoerder van de rechtbank weten. Juridisch adviseur Karim Aachboun van de eiser bevestigt dat het slachtoffer een kort geding heeft aangespannen. "Mijn cliënt eist beelden op, omdat hij het niet eens is met de strafeis tegen T, waarin wordt gesteld dat hij hem slechts met een wapen bedreigd zou hebben. Met de integrale beelden wenst mijn cliënt de strafeis tegen T. te verzwaren van bedreiging naar poging tot moord", laat hij in een schriftelijke verklaring weten.

Het kort geding wordt met spoed behandeld. De reden daarvoor is dat het OM uiterlijk op maandag 3 februari de vorderingen van de benadeelde partijen wil ontvangen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen T. staat gepland van 2 tot 6 maart. Bij de aanslag, vorig jaar maart, vielen vier doden en meerdere gewonden.

Dit gebeurde er bij de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. Een terugblik:

Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

STER reclame