Altin Gün Sanja Marusic

Hun geluid is hypnotiserend en een beetje exotisch. De Nederlands-Turkse band Altin Gün zou vandaag zomaar de meest prestigieuze muziekprijs van Amerika kunnen winnen.

Het album Gece is genomineerd voor een Grammy in de categorie wereldmuziek. Altin Gün - de naam betekent Gouden Dag - bestaat uit Nederlanders van Hollandse en Turkse afkomst, een Brit en één muzikant uit Istanbul. Ze spelen vooral funky covers van Turkse volksmuziek en Anatolische psychedelische rock uit de jaren 60 en 70.

Als ze in Istanbul optreden, hoort het publiek gewoon een Turkse band, zegt bassist Jasper Verhulst. "Onze twee vocalisten zijn met de Turkse cultuur opgegroeid. We spelen in Turkije voor uitverkochte zalen en de mensen zingen veel mee. Ze kennen onze nummers want dat zijn hun klassiekers."

Verhulst begrijpt de teksten zelf niet, maar dat vindt hij geen bezwaar. Het idee voor de band begon toen hij in Amsterdam een oude plaat kocht van de Turkse zangeres Selda. Dat was zijn introductie in de Turkse psychedelische rock. Later, op bezoek in Istanbul, kocht hij meer platen uit dat genre.

"Ik woonde in een buurt met veel Turken," zegt Verhulst. "Er was veel Turks eten en cultuur om me heen. Ik ging altijd naar de Turkse groenteboer om de hoek. Ik wilde iets met die muziek." Hij zocht Turkse muzikanten op via Facebook en kwam in contact met zanger-saz-speler Erdinç Ecevit Yildiz en zangeres-toetsenist Merve Dasdemir.

Verhulst is het niet helemaal eens met de categorie wereldmuziek, waarin Altin Gün door de jury van de Grammy is ingedeeld. "We vinden dat een verouderde categorie. Het wordt gebruikt voor alles wat een beetje exotisch is en nergens anders in past."

"Sinds de jaren 60 groeien muzikale culturen naar elkaar toe. The Beatles werden toen al door muziek uit India beïnvloed. Alles wordt eclectischer. De grenzen vervagen."

Over drie maanden beleeft de band nog een primeur als ze het podium betreden van de beroemde muziekfestival Coachella in Californië. Het gaat snel met het succes. "Dit had ik nooit verwacht toen we ermee begonnen. We hadden geen commercieel oogmerk. We wilden muziek maken die leuk is om naar te luisteren," zegt Verhulst.

Ondertussen wordt Altin Gün steeds meer omarmd in Turkije, zegt de bassist. "Onze zangeres vertelde ons dat we daar op het nieuws waren geweest. We zijn zelfs gevraagd om mee te doen aan de Turkse versie van Who Wants To Be a Millionaire. We dringen door tot het grote publiek."

Maar meer dan de glamour gaat het hem om het contact met de fans. "Mensen kwamen na een optreden in Istanbul naar me toe en zeiden dat ik de energie van hun muziek echt goed voelde, dat ik snap waar hun muziek over gaat."

Optreden in Paradiso Ben Houdijk

Er gebeurde veel de laatste paar jaar. "Als Amsterdammer was het heel speciaal toen we voor het eerst de grote zaal van Paradiso hadden uitverkocht. Dat was het meest emotionele moment. Toen ik de lege zaal binnenkwam en wist dat dat straks helemaal vol zou staan met mensen die speciaal voor ons waren gekomen."

STER reclame