Bekijk de samenvatting van PSV - FC Twente Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

PSV heeft een week vol onrust en teleurstellingen afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen FC Twente in Eindhoven.

Nadat Ibrahim Afellay een kwartier voor tijd, bij een 0-1 stand, rood had gekregen, maakte Haris Vuckic vlak voor tijd de gelijkmaker. Steven Bergwijn ontbrak op eigen verzoek bij de Eindhovenaren, omdat hij bezig is met een transfer.

Na de bekeruitschakeling tegen NAC Breda (2-0), donderdag, gaf trainer Ernest Faber aan alleen nog verder te willen met spelers die "met trots" voor PSV wilden spelen. Zondagochtend kreeg de coach een telefoontje van Bergwijn met de mededeling dat de aanvaller vanwege een aanstaande transfer niet wilde spelen.

'Bergwijn wil niet spelen omdat hij met z'n hoofd bij een transfer zit'

Tottenham Hotspur heeft zich afgelopen week bij PSV gemeld voor de 22-jarige Bergwijn, maar van een overeenkomst tussen beide clubs is nog geen sprake. Hij speelde niet tegen FC Twente en vloog naar Londen. Daarover was PSV ontstemd, waarna de Eindhovenaren zich terugtrokken uit de onderhandelingen met de Spurs.

Terugkeer in basis Lammers en Afellay

Faber koos tegen Twente voor Sam Lammers, na een half jaar hersteld van een zware knieblessure, als centrale aanvaller en Armindo Bruma en Cody Gakpo op de vleugels. Aanvoerder Afellay had voor het eerst sinds zijn terugkeer bij PSV afgelopen zomer een basisplaats en Jorrit Hendrix verving de geschorste Timo Baumgartl centraal in de verdediging.

FC Twente moest vanaf het begin terug, maar veel grote kansen kwamen er niet voor PSV, dat zonder enige overtuiging speelde. Vanaf de tribune werden ondertussen spandoeken ontrold tegen technisch manager John de Jong en algemeen directeur Toon Gerbrands.

Mohamed Ihattaren schoot voor rust bijna raak, maar de bal ging voorlangs. Twente viel na de pauze vaker aan en gaf zo ruimte weg. Dat leidde bijna tot de 1-0, maar Cody Gakpo verprutste de mooie counter.

Megakans Gakpo

Bruma en Lammers stonden volledig vrij, maar Gakpo besloot tot woede van zijn teamgenoten voor eigen succes te gaan. Even later moest de balende Lammers naar de kant voor Kostas Mitroglou en werd PSV gevaarlijker. Denzel Dumfries brak na een kwartier in de tweede helft de ban, uit de rebound, na een knal van Afellay.

PSV moest daarna terug, helemaal na de tweede gele kaart voor Afellay voor een domme overtreding op Oriol Busquets. De Eindhovense defensie oogde wankel en met een fraaie knal maakte Haris Vuckic in de 87ste minuut gelijk. Door het gelijkspel zakt PSV naar de vijfde plaats in de eredivisie.

Ibrahim Afellay krijgt de rode kaart NOS

Na afloop vroeg NOS-verslaggever Joep Schreuder aan Faber of hij niet weer verlangde naar zijn functie als hoofd jeugdopleiding bij PSV. "We kunnen wel met z'n allen weglopen, maar dat heeft geen zin. We moeten bij elkaar blijven en laten zien wat we waard zijn", aldus Faber.

De PSV-trainer respecteert de keuze van Bergwijn om niet te spelen, maar begrijpen doet hij het niet. Teamgenoot Ibrahim Afellay toonde meer begrip. "Hij is een jongen die zich jarenlang heeft ingezet voor de club", zegt Afellay. "Als je zo'n mogelijkheid krijgt, begrijp ik dat vanuit de speler. Hij heeft ons netjes een bericht gestuurd dat hij daarmee bezig is. Daar heb ik begrip voor."

Statistieken PSV-FC Twente

STER reclame