De Saudische hoofdstad Ryad
NOS Nieuws

Israëlische burgers mogen Saudi-Arabië bezoeken

Burgers van Israël mogen vanaf nu Saudi-Arabië bezoeken om religieuze redenen en voor zakendoeleinden. Dat heeft het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De aankondiging wordt gezien als teken dat de relaties tussen de Joodse staat en het Koninkrijk Saudi-Arabië sterk verbeteren.

Zo mogen Israëlische moslims een pelgrimstocht naar Saudi-Arabië maken. Tot nu toe kon dit alleen met speciale toestemming, bijvoorbeeld voor terminale patiënten. Joodse Israëliërs kunnen negen dagen op zakenreis in Saudi-Arabië, mits in bezit van een officiële uitnodiging en toestemming van de autoriteiten.

Israël en Saudi-Arabië kennen geen formele diplomatieke relatie. Vanwege de groeiende diplomatieke spanning rond Iran knopen steeds meer staten in de golfregio heimelijk relaties aan met Israël. Alleen met de buurlanden Egypte en Jordanië heeft Israël vredesverdragen gesloten.

Geboorteplaats islam

Saudi-Arabië wil niet publiekelijk reageren. Wel maakte de oliestaat in 2018 al een gebaar van goede wil door luchtvaartmaatschappij Air India toestemming te geven het Saudisch luchtruim te gebruiken op weg naar Israël. In Saudi-Arabië ontstond de islam en liggen de twee heiligste islamitische steden, Mekka en Medina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl