Bekijk de samenvatting van FC Groningen - Ajax Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ajax heeft op bezoek bij FC Groningen zijn derde competitienederlaag van dit seizoen geleden: 2-1. Zonder de geblesseerde Hakim Ziyech en doelman Andre Onana, die op het laatste moment met een schouderkwetsuur afhaakte, kon de landskampioen nauwelijks een vuist maken.

Door de nederlaag ziet Ajax - dat nog altijd koploper is - AZ tot op drie punten naderen. De Alkmaarders wonnen gisteren met 2-1 van sc Heerenveen. Volgende week zou Ajax zomaar opnieuw averij kunnen oplopen als de topper tegen PSV op het programma staat.

Van de Beek nijdig na afloop

"Het was slap, slordig. We hadden nergens recht op. Er gaan gewoon te veel dingen mis en dat moet snel veranderen", zei Donny van de Beek na afloop. "Tuurlijk missen we veel spelers, maar dit had met scherpte te maken."

Bekijk in de videocarrousel hieronder interviews met Donny van de Beek, Erik ten Hag, Kaj Sierhuis, Danny Buijs en Deyovaisio Zeefuik, die met een gebroken hand speelde.

Ook coach Erik ten Hag laakte de wedstrijdinstelling van zijn spelers. "Er stonden elf goede spelers op het veld, die moeten het gewoon doen. Het was zo'n laag tempo, er was zo weinig dynamiek. De tegengoals waren ongelukkig, maar dat roep je over jezelf af."

Ajax-huurling pijnigt Ajax

Uitgerekend Ajax-huurling Kaj Sierhuis zette Groningen op 1-0. Hij liep weg bij Joël Veltman en Lisandro Martínez en schoot via een carambole met Bruno Varela, de vervanger van Onana, raak.

Sierhuis was niet veel later ook dicht bij de 2-0, maar nu redde de Portugese Ajax-doelman wel. Ajax speelde stroef, al was Ryan Babel dicht bij de 1-1. Hij werkte de bal voor een leeg doel naast.

Ryan Gravenberch en Bruno Varela balen Pro Shots

Kort na de rust kwam Groningen op 2-0. Een inzet van Ramon Lundqvist verdween via het been van Martínez knullig in het doel. De thuisploeg verdedigde prima en viel af en toe dreigend aan.

Pas met invallers Carel Eiting en Lassina Traoré kwam Ajax op dreef en volleyde Donny van de Beek raak. FC Groningen wankelde in de laatste twintig minuten, maar was ook nog twee keer dicht bij de 3-1.

Statistieken FC Groningen-Ajax

STER reclame