Kjeld Nuis heeft bij de KPN NK sprint in Heerenveen voor het eerst in zijn loopbaan de nationale sprinttitel op zijn naam geschreven. De 30-jarige tweevoudig olympisch kampioen won de afsluitende 1.000 meter en nam daarmee de eerste plaats over van Lennart Velema.

Nuis wint 1.000 meter op NK en verovert Nederlandse titel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de slotafstand had Velema een voorsprong te verdedigen van 0,26, maar dat was net niet genoeg. Nuis won de afstand in 1.08,63 en Velema kwam niet verder dan 1.08,99. Velema moest zich tevreden stellen met zilver. Het brons was voor Gijs Esders.

Ronald Mulder, na de eerste dag de leider in het algemeen klassement, moest de strijd eerder op de dag staken na een val op de 500 meter.

Concurrentie Nuis schakelt zichzelf uit

Nuis had vooraf het meest te duchten van Mulder en Hein Otterspeer. Maar ook Otterspeer schakelde zichzelf uit: hij werd zaterdag gediskwalificeerd op de eerste 1.000 meter.

Nuis: 'Nu had ik het geluk aan mijn zijde'

"Ik ben blij, maar het is nooit leuk om zo te winnen", reageerde de kersverse Nederlands kampioen Nuis. "Ik juichte niet toen Mulder viel, hoor!"

"Maar ik ben wel blij dat ik met de vlag rond rijd. Het is gewoon weer een stapje. Een titel is een titel", aldus Nuis, die daarmee ook een ticket voor de WK sprint verdiende.

Helemaal tevreden met zijn optreden in Heerenveen was Nuis niet. "Dit is niet mijn niveau, het vuur voelde ik niet. Daar ben ik naar op zoek. Ik mag ook wel eens geluk hebben. Dit weekend had ik het geluk aan mijn zijde."

Drama voor Mulder

Voor Mulder liep de tweede dag van de NK sprint daarmee uit op een drama. Mulder ging fier aan de leiding na de eerste dag, maar kwam op de 500 meter pijnlijk ten val.

Mulder kansloos voor NK-goud na valpartij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mulder reed in de laatste rit een prima race, maar stapte bij het uitgaan van de laatste bocht op een blokje en kwam met 58 kilometer per uur hard ten val. Geëmotioneerd verliet Mulder het ijs en even later, met de nodige pijntjes, ook het toernooi.

"Goh, wat is dat jammer", vertelde een balende Mulder na afloop. "Alles was goed, ik zag de tijd van Kjeld en ik dacht: als ik doe wat ik kan, komt het goed."

Balende Mulder: 'Ik kwam op een blokje en dan ben je alles kwijt'

"Alles ging ook goed. Toen kwam ik op een blokje en dan ben je gewoon alles kwijt. Dit is ontzettend zuur", aldus een ontgoochelde Mulder.

Esders wint 500 meter

De zege op de 500 meter ging naar Gijs Esders in 35,12. Hein Otterspeer, reeds kansloos voor de titel na een diskwalificatie op zaterdag, werd tweede in 35,15, voor Lennart Velema. Kjeld Nuis moest zich tevreden stellen met de zesde plek.

Mulder valt, Esders wint tweede 500 meter op NK sprint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nuis plaatste zich met zijn Nederlandse titel voor de WK sprint, eind februari in het Noorse Hamar. Bij de NK afstanden in december verzekerden Kai Verbij en Dai Dai Ntab zich al van een startbewijs.

NOS
Stand van zaken NK sprint (m)

STER reclame