Medisch personeel draagt beschermende kleding in een ziekenhuis in Wuhan
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk haalt burgers uit door virus getroffen Wuhan

Frankrijk gaat Franse burgers in de Chinese stad Wuhan evacueren. De Fransen zullen komende week de stad waar het nieuwe coronavirus uitbrak per vliegtuig verlaten. Dat gebeurt in overeenstemming met de Chinese autoriteiten, meldt de Franse minister van Volksgezondheid na beraad met premier Philippe.

Minister Agnès Buzyn verwacht dat er meer besmettingen met het Wuhan-virus in Frankrijk bij zullen komen, net als in andere landen.

Gisteren werd bekend dat drie mensen in Frankrijk zijn besmet. "Vijf mensen worden nu onderzocht en liggen in quarantaine in het ziekenhuis. Een tiental gevallen wordt in de gaten gehouden", zei Buzyn.

Ze liet weten dat bloedtesten moeten uitwijzen of ze het nieuwe coronavirus bij zich dragen. Volgens haar heeft Frankrijk als eerste land een betrouwbare test, en is het virus daarom in Frankrijk als eerste Europees land vastgesteld.

Ze zei dat alle mensen die op het virus worden onderzocht in China zijn geweest en dat ze geen van allen symptomen van de ziekte hadden. Volgens haar is daarom het meten van lichaamstemperatuur op vliegvelden een schijnmaatregel. "Mensen met dat soort symptomen hebben waarschijnlijk griep."

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen of er plannen zijn om Nederlanders te evacueren. Wel wijst het ministerie op het reisadvies dat op dit moment voor het gebied geldt. Niet noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Deze reizigers op Schiphol vertrekken met gemengde gevoelens naar China:

Reizigers naar China bezorgd, maar veel gaan toch: 'Ik moet terug naar mijn land'

De ambassade in Peking houdt contact met de Nederlanders in China. Een woordvoerder laat weten dat de situatie rond het corinavirus in Wuhan nauwlettend in de gaten wordt gehouden in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en de Chinese overheid.

Langere vakantie

Het Chinese kabinet heeft inmiddels besloten om de nieuwjaarsvakantie van werknemers te verlengen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De vakantie zou volgende week donderdag 30 januari aflopen, dat wordt nu zondag 2 februari. Ook de schoolvakanties worden langer, maar data daarvoor zijn nog niet bekendgemaakt.

Ondertussen is de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderweg naar de Chinese hoofdstad Peking. Hij laat zich bijpraten door experts en wil de banden met China aanhalen, om zo betere bescherming te kunnen bieden tegen de uitbraak.

Incubatietijd

Het nieuwe coronavirus is ook al besmettelijk tijdens de incubatietijd, waardoor het aantal infecties flink zal toenemen, meldde de Chinese gezondheidsautoriteit eerder vandaag.

Een woordvoerder van de autoriteit onderstreepte dat er nog maar weinig kennis beschikbaar is over het nieuwe virus. Om die reden kon hij ook niets zeggen over mogelijk gevaarlijkere mutaties van de nieuw opgedoken variant van het coronavirus.

Verschil met SARS

Het SARS-virus, een andere variant van het coronavirus die in 2002 en 2003 ruim 800 mensen het leven kostte, was niet al besmettelijk in de incubatietijd, de periode waarin iemand al wel besmet is, maar nog geen ziekteverschijnselen heeft. Deze incubatietijd varieert van een dag tot twee weken.

De besmetting met het nieuwe virus is wereldwijd bij ruim 2000 mensen vastgesteld. In China zijn er 56 mensen door overleden, buiten China nog niemand.

Meer maatregelen

Er zijn al veel maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo zitten enkele steden min of meer op slot, zijn grote evenementen afgelast, toeristische trekpleisters niet toegankelijk en gelden er strenge reisbeperkingen. Mogelijk komen er nog strengere maatregelen.

Het virus zou te herleiden zijn tot een vismarkt in Wuhan. Daar zijn de eerste mensen eind december besmet geraakt. Op de markt werden naast vis, ook andere dieren verkocht. Chinese autoriteiten kondigden vandaag een verbod aan op de verkoop van deze dieren zoals slangen, dassen en krokodillen.

Het virus is ook aangetroffen in de Verenigde Staten, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Australië, Frankrijk en Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl