Wilson Chebet heeft de 31ste editie van de marathon van Rotterdam gewonnen.

De 25-jarige Keniaan loste op de Coolsingel op 700 meter van de finish zijn twee jaar jongere landgenoot Vincent Kipruto en finishte in 2.05.27, tot nu toe de de beste jaartijd op de marathon.

Kipruto volgde op zes seconden. De Ethiopiër Chala Dechase finishte als derde in 2.08.47.

Onder vrijwel optimale omstandigheden gingen de lopers in de Maasstad wel erg voortvarend van start. De doorkomst van de kopgroep na 20 kilometer lag zeven tellen onder het schema van het wereldrecord. Daarna ging het minder hard. De temperatuur liep op en de kopgroep dunde nu vrij snel uit.

Met zeven kilometer te gaan stapte de laatste haas uit, waarop de twee sterk lopende Kenianen het mochten uitvechten. Beiden bleven tot de laatste kilometer bij elkaar, waarna Chebet een beslissende versnelling plaatste. Het parcoursrecord, sinds 2009 met 2.04.27 op naam van de Keniaan Duncan Kibet, was niet meer haalbaar.

Chebet debuteerde vorig jaar in Amsterdam op de klassieke afstand en liep daar direct naar de tweede plaats in 2.06.12.

Raymaekers

Koen Raymaekers had van tevoren gehoopt onder de 2.10 te kunnen blijven en daarmee een olympische nominatie voor Londen 2012 binnen te slepen, maar hij bleef ver van dat doel verwijderd. De atleet kwam, als achtste, na 2.13.41 over de streep. Die tijd was ook dik boven zijn persoonlijk record van 2.11.09 dat hij vorig jaar op de Coolsingel mocht bejubelen.

"Ik zag al snel dat de doorkomsttijden niet goed waren", reageerde een teleurgestelde Raymaekers. "We liepen steady, maar niet hard genoeg. Ik heb zelf nog geprobeerd te versnellen. Dat brak me op, denk ik. Ik was gewoon niet goed genoeg. Motorisch wel, maar ik had, denk ik, een energieprobleem. Maar er is geen man overboord. Ik probeer het in oktober of zo nog keer."

Kibet

De 24-jarige Keniaanse Philes Ongori liep in de race bij de vrouwen in de slotkilometer weg bij Hilda Kibet. De Nederlandse gaf op de streep acht seconden toe op de winnende 2.24.19 van de 1,58 meter kleine debutante op de marathon.

Kibet toonde zich niettemin content, niet in de laatste plaats omdat zij - anders dan Raymaekers - wél een olympische nominatie in haar achterzak kon steken. Ze moest daarvoor onder de 2.27.24 lopen.

"Jammer dat ik niet heb gewonnen", vond Kibet. "Maar ik was twee minuten sneller dan mijn persoonlijk record. Ik ben heel tevreden." Het oude pr van Kibet stond op 2.26.23, dat ze vorig jaar in Frankfurt liep.

STER reclame