Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - AZ Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na twee competitienederlagen op rij heeft AZ weer eens gewonnen. De Alkmaarders speelden niet hun beste voetbal in Friesland, maar wisten het taaie Heerenveen op karakter te kloppen (1-2).

Beide clubs hadden zich een paar dagen geleden geplaatst voor de kwartfinales in het toernooi om de KNVB-beker. Met een midweekse wedstrijd in de benen kwam het eredivisieduel in het Abe Lenstra Stadion maar moeizaam op gang.

AZ was de iets betere. Maar vooral de minst slordige. Want na ongelukkig uitverdedigen van Sven Botman zorgde Dani de Wit er eenvoudig voor dat de Alkmaarders met een voorsprong konden rusten.

Wilskracht AZ

De ploegen wilden wel, maar het was zo'n avond dat er weinig lukte. Het zal trainer Arne Slot geruststellen dat zijn ploeg wel een hoop wilskracht toonde, in deze moeilijke fase waarin Ajax uit het zicht dreigt te raken.

Typerend voor die instelling was een fase waarin Oussama Idrissi en Myron Boadu ver op de eigen helft meeverdedigden om de handige Mitchell van Bergen te stuiten. Maar Idrissi ging ook iets te ver in het tonen van zijn winnaarsdrang, door na een verloren duel zomaar een trap uit te delen. De VAR hield zich merkwaardig genoeg stil.

Myron Boadu maakt de 1-2 ProShots

AZ voelde zich ook gesterkt door de terugkeer van Marco Bizot. Na rood en een schorsing voor de keeper incasseerden de Alkmaarders binnen twee duels zes van de veertien tegentreffers.

Veel had de reservekeeper van Oranje niet te doen. Nadat Boadu een uitgelezen kans op 0-2 had laten liggen, werd Bizot wel in de verre hoek geklopt door de snelle en handige Chidera Ejuke.

Achtervolger Feyenoord

Nieuw puntenverlies zou vervelend zijn voor AZ, zeker met de directe confrontatie met achtervolger Feyenoord over twee weken op het menu. Maar zover kwam het niet, want Boadu stond op de goede plaats om na een kluts vanuit een corner de schade en zijn eigen fout te herstellen.

Doordat Ejuke de beste kans op een late gelijkmaker de nek om wrong, heeft nummer twee AZ koploper Ajax weer in zicht. Drie punten is het verschil nu, met een wedstrijd meer voor de Alkmaarders.

Bekijk hieronder de reacties van trainer Arne Slot en doelpuntenmaker Dani de Wit:

Statistieken sc Heerenveen-AZ

STER reclame