NOS Sport

Spelen komen waarschijnlijk te vroeg voor gevluchte Iraanse taekwondoka

Gevluchte taekwondoka: 'Veel problemen en stress om in Duitsland te komen'

Voor het eerst sinds ze uit Iran gevlucht is, heeft Kimia Alizadeh een persconferentie gegeven. Ze kiest er definitief voor om in Duitsland te blijven en daar een verblijfsvergunning aan te vragen.

Eerder trainde Alizadeh in Eindhoven. Door alle regels rondom het wisselen van nationaliteit kan ze waarschijnlijk niet voor Duitsland uitkomen op de Olympische Spelen in Tokio.

Alizadeh is de enige Iraanse sportster met een olympische medaille. Ze veroverde vier jaar geleden in Rio de Janeiro brons.

De Iraanse besloot half december na een vakantie in Europa niet meer terug te keren naar haar vaderland, omdat ze het niet eens is met de repressieve regime. Via een vriendin belandde ze met haar man, een oud-volleybalprof, in Eindhoven. Diverse landen, waaronder ook Nederland, hadden interesse in de topsporter. Duitsland was echter het meest concreet.

Ik wil in vrede kunnen sporten

Kimia Alizadeh

Alizadeh zei dat ze in vrede wil leven en ook haar sport rustig wil kunnen beoefenen zoals zij dat wil. In Iran moest ze verplicht een hoofddoek dragen.

Volgens de vice-voorzitter van de Duitse taekwondobond zijn er wel nog een aantal obstakels te overwinnen voordat ze voor Duitsland kan uitkomen: "Als haar verblijfstatus duidelijk is dan moet de internationale taekwondobond haar nog toestemming geven om voortaan voor Duitsland uit te komen. Hoe lang dat duurt, weten we niet."

Alleen als Alizadeh binnen twee weken een Duitse verblijfsvergunning krijgt, zou ze mee kunnen aan de olympische kwalificatie. Dat is niet erg waarschijnlijk.

De gevluchte Iraanse houdt er rekening mee dat de Spelen te vroeg komen: "De Olympische Spelen zijn een uitdaging voor iedere sporter. Ik zal mijn best doen. Maar als het nu niet lukt, dan ga ik voor de Spelen van 2024."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl