EPA
NOS Nieuws

'China legt pakketreizen stil', Nederlandse reizen nog ongewijzigd

Chinese reisbureaus mogen geen reizen binnen China en vanuit China naar het buitenland meer verkopen, op bevel van de Chinese overheid. Zo hoopt de overheid de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, meldt persbureau Bloomberg. Vanwege het Chinees nieuwjaar zijn juist deze perioden tientallen miljoenen op reis in het land.

Nederlandse reizen in China gaan buiten de gevarenzone vooralsnog door, blijkt uit een belronde langs reisorganisaties. Die gevarenzone is de provincie Hubei, met Wuhan als hoofdstad. Die stad is het middelpunt van de uitdijende virusuitbraak.

Alleen in noodzakelijke gevallen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China wel aangepast: de provincie Hubei is nu oranje. Dat wil zeggen dat het ministerie adviseert om er alleen naartoe te reizen als dat echt noodzakelijk is.

"Dat betekent dat niemand van onze touroperators reizen zal verzorgen naar die provincie", zegt een woordvoerder van reisbrancheorganisatie ANVR. "De rest is groen en die reizen zullen doorgaan."

nederlandwereldwijd.nl
Zo ziet het reisadvies voor China er nu uit

Een van de ondernemers die zowel individuele reizen als groepsreizen organiseert naar China is Paul Hendriks, van reisbureau Chinese-Rootstravel. "Wij bieden normaliter reizen door heel China aan, maar Wuhan raden we nu voorlopig sterk af."

Hij heeft daar op dit moment geen klanten rondreizen en verwacht die pas weer rond de meivakantie. Daarom merkt hij nog weinig van de virusuitbraak. "Ik begrijp de enorme ophef. Wij staan ook in nauw contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken en volgen het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie."

Het lijkt erop dat China geleerd heeft van ziekte-uitbraken in het verleden, zegt Hendriks. "Ze anticiperen nu heel goed is onze indruk. We hebben er vertrouwen in dat China het onder controle krijgt."

Vanwege de uitbraak wordt in Wuhan in recordtijd een groot noodhospitaal opgetrokken:

China stampt in no time groot noodhospitaal uit de grond

Ook D-reizen, dat reizen verkoopt voor onder meer TUI en Corendon, heeft op dit moment geen klanten in de provincie Hubei. En er staan ook geen reizen daar gepland, zegt een woordvoerder. "We hebben wel klanten aan de telefoon gehad die een reis geboekt hebben in de wijdere omgeving, die ons verzoeken om hun reis om te boeken."

In dat geval hangt het van de coulance van de reisorganisatie af of dat kosteloos kan, zegt de woordvoerder. Mocht het ministerie het reisadvies voor reisbestemmingen veranderen naar oranje of rood, dan is een aanpassing van de reis wel gedekt door de omboekverzekering van het reisbureau.

De Chinese overheid heeft het vliegveld van Wuhan inmiddels gesloten. Air France heeft alle vluchten naar de stad tot 2 februari geannuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl