Nuis: 'De vorm is er wel, nu de scherpte nog'

Kjeld Nuis maakt dit weekend na anderhalve maand zijn rentree op de ijsbaan bij de NK sprint. De schaatser ontbrak de afgelopen periode door ziekte en miste in die periode de NK én de EK afstanden.

Nuis was daardoor afhankelijk van een aanwijsplek om mee te mogen doen aan de WK afstanden van 13 tot en met 16 februari. Dat startbewijs, voor de 1.000 en 1.500 meter, kreeg hij. Tot onvrede van zijn concurrenten Dai Dai Ntab en Koen Verweij, die hun plaats moesten afstaan.

Spanning en zenuwen

"Het was wel stressvol", zo reageert Nuis voor het eerst op de situatie. "Je kunt beter als sporter aan de start staan en spanning van de zenuwen hebben om te starten. Thuis voor de buis kijken wat de rest rijdt, wat daar het gevolg van is en wachten op een uitspraak van een commissie, dat is echt niet fijn."

Bovendien baalde Nuis dat hij geen startbewijs had voor de EK afstanden, een toernooi dat hij graag had gereden. "Zeker voor een vol Thialf, dat is het mooiste wat er is hier in Nederland. Maar het was gezondheidstechnisch niet goed geweest om daar te rijden. Dan was ik op tachtig procent misschien twee keer derde worden. En had ik weer de hele lading over me heen gekregen. Daar zat ik niet op te wachten."

Nuis: 'Baanrecord Koelizjnikov echt heel bijzonder'

De NK sprint zijn voor Nuis de opmaat naar de belangrijkste maand van het seizoen. Na de wereldbekerwedstrijd op het snelle ijs van Calgary, volgen de WK afstanden en de WK sprint. Voor dat laatste evenement wil Nuis zich dit weekend plaatsen.

Nuis: "Vier keer goed rijden dit weekend, dat is het doel. Ik heb anderhalve maand geen wedstrijd gereden, dus dit is opbouwen qua ritme. Ik heb net een heerlijke temporonde gereden, die gewoon op niveau was. Die snelheid zit er zeker in en de vorm is er wel. Maar straks moet ik ook de scherpte weer hebben. Die heb ik anderhalve maand niet gehad, dus dat is wel spannend."

STER reclame