Het hoofdkantoor van de WTO in Genève AFP

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) zet een nieuw, tijdelijk systeem op voor het oplossen van internationale handelsconflicten. Zeventien leden van de WTO, waaronder de EU, China en Canada, zijn het daarover eens geworden op de economische conferentie in het Zwitserse skidorp Davos.

De WTO heeft al een beroepsorgaan voor de behandeling van handelsconflicten. Dat werkt als een hooggerechtshof, maar de Amerikaanse president Donald Trump heeft dat hof vleugellam gemaakt. Washington blokkeert al twee jaar alle benoemingen van nieuwe leden. Volgens Trump besliste de WTO te vaak in het nadeel van de Verenigde Staten.

Aangezien de termijn van twee van de drie leden in december afliep, en er dus geen nieuwe leden benoemd konden worden, ligt de behandeling van conflicten stil. Daarmee kon de WTO een van zijn belangrijkste taken niet meer uitvoeren.

Definitieve oplossing

Volgens EU-commissaris voor handel Phil Hogan toont het initiatief dat de EU en de zestien landen een onafhankelijke, effectieve en bindende procedure bij onderlinge handelsconflicten erg belangrijk vinden. Andere landen die aan het tijdelijke systeem meedoen zijn onder meer Australië, Brazilië, Zuid-Korea, Mexico, Singapore en Zwitserland.

De EU erkent dat de WTO hervormd moet worden en zegt dat er verder wordt gezocht naar een definitieve oplossing.

STER reclame