Robin Gosens, via Heracles naar successen in de Serie A ProShots

Recent voor een prikkie van de hand gedaan door Nederlandse clubs, maar komende zomer waarschijnlijk actief op het EK met een geschatte marktwaarde van tientallen miljoenen. De transfergekte die nu weer heerst kan ook weleens pijn doen.

Robin Gosens (Duitsland/Nederland)

Leeftijd: 25 jaar
Club: Atalanta Bergamo
Geschatte marktwaarde: 18 miljoen (bedragen via transfermarkt.nl)
In Nederland actief voor: Vitesse, FC Dordrecht, Heracles
Vertrokken uit Nederland voor: 200.000 euro

Tot 31 januari is de markt open en Robin Gosens zou voor die tijd nog wel eens een klapper kunnen maken. Chelsea zou de linkerflankspeler voor een bedrag van rond de twintig miljoen euro van Atalanta Bergamo willen overnemen.

Bij Vitesse kwam hij niet aan de bak. Hij werd in de eerste divisie gestald bij FC Dordrecht, waarmee hij naar de eredivisie promoveerde.

Gosens had de pech dat hij bij de Arnhemmers concurrentie had van de latere Oranje-international Patrick van Aanholt en speelde zich via Dordrecht uiteindelijk in de kijker bij Heracles, dat twee ton voor de linkspoot moest aftikken.

Robin Gosens als huurling actief voor FC Dordrecht ProShots

De club uit Almelo zal zich op zijn beurt ook afvragen of de negen ton die Gosens in 2017 opleverde niet een beetje te weinig was.

Gosens heeft zich niet alleen in de kijker gespeeld bij grote clubs, ook een interlandloopbaan lonkt voor hem. Vanuit Duitsland gaan er geluiden op dat hij een oproep verdient, zo is onder anderen Lothar Matthäus groot fan. Gosens heeft echter een Nederlandse vader, dus zou ook voor Oranje kunnen uitkomen.

Stanislav Lobotka (Slowakije)

Leeftijd: 25 jaar
Club: Napoli
Geschatte marktwaarde: 20 miljoen
In Nederland actief voor: Jong Ajax
Vertrokken uit Nederland voor: Paar ton

Als voortvloeisel van het samenwerkingsverband tussen Ajax en AS Trencín hadden de Amsterdammers een seizoen lang de beschikking over het talent Stanislav Lobotka. Dertig duels speelde de Slowaak met Jong Ajax in de eerste divisie, waarna onderhandelingen over een definitieve overname medio 2014 strandden.

Uiteindelijk vertrok hij de zomer daarna voor een paar ton naar Denemarken.

Nu, ruim vijf jaar later, legde Napoli een bedrag van ruim twintig miljoen euro neer voor de middenvelder, die ook niet meer weg te denken is uit de nationale ploeg van Slowakije. Via FC Nordjsaelland en Celta de Vigo heeft hij zich stapsgewijs richting de top begeven.

Stanislav Lobotka in actie namens Jong Ajax ProShots

Alfons Groenendijk zag het altijd wel zitten in de kleine middenvelder, maar de toenmalige trainer van de Amsterdamse beloften merkte ook dat de tiener met heimwee kampte en dat er een taalbarrière was.

Hoewel hij regelmatig om zijn voetballend vermogen werd geprezen, keerde Lobotka tot zijn teleurstelling terug naar zijn vaderland. Maar daar hoeft hij zelf achteraf niet rouwig om te zijn.

Danilo Pereira (Portugal)

Leeftijd: 28 jaar
Club: FC Porto
Geschatte marktwaarde: 30 miljoen
In Nederland actief voor: Roda JC Kerkrade
Vertrokken uit Nederland voor: N.v.t.

Wie aan Danilo denkt, herinnert zich wellicht zijn tranen in Almelo. De Portugees had net een gele kaart gekregen in een duel met Heracles, maar voelde zich beledigd door Tom van Sichem. De arbiter was zich echter van geen kwaad bewust.

Zoals ze bij Roda ook zijn kwaliteiten niet altijd even goed op waarde schatten.

Tactisch waren zijn ploeggenoten niet echt onder de indruk, hoewel hij dat met zijn inzet en fysieke kracht wel compenseerde. Roda huurde de middenvelder in het seizoen 2012/'13 van Parma, met een optie tot koop.

Danilo in duel met PSV'er Georginio Wijnaldum ProShots

Toenmalig algemeen directeur Marcel van den Bunder wilde Danilo wel houden, maar wilde opnieuw met de Italianen in onderhandeling over de transfersom.

Inmiddels is Danilo in dienst van FC Porto uitgegroeid tot volwaardig A-international van Portugal, werd hij zelfs Europees kampioen in 2016. Zijn naam wordt nu genoemd bij topclubs uit grote competities, om zijn nek hangt een prijskaartje waarvan ze bij Roda bleek zullen wegtrekken.

Joachim Andersen (Denemarken)

Leeftijd: 23 jaar
Club: Olympique Lyonnais
Geschatte marktwaarde: 24 miljoen
In Nederland actief voor: FC Twente
Vertrokken uit Nederland voor: 1,5 miljoen

FC Twente betaalde in 2013 een kleine zeven ton voor jeugdspeler Joachim Andersen en deed hem vier jaar later voor ruim het dubbele van de hand. Een welkome meevaller in de tijd dat er flink gesaneerd moest worden bij de club. De Deen drukte met zijn salaris bovendien flink op de begroting, waardoor ze hem liever kwijt dan rijk waren.

Inmiddels vertegenwoordigt de Deen een transferwaarde waarmee een groot deel van de schuldenlast van de club teniet kan worden gedaan. Voor 24 miljoen euro verruilde hij afgelopen zomer Sampdoria voor Olympique Lyonnais.

Joachim Andersen baalt na een nederlaag met Twente ProShots

Toch houdt FC Twente nog wel wat over aan het onverwachte transfergeweld.

Omdat de Deen ook even in de jeugdopleiding speelde bij de Tukkers, maakten ze aanspraak op een solidariteitsbijdrage van een paar ton. Die komt neer op een klein percentage van het transferbedrag, dat door bonussen nog kan oplopen.

Fjodor Smolov (Rusland)

Leeftijd: 29 jaar
Club: Lokomotiv Moskou
Geschatte marktwaarde: 9 miljoen
In Nederland actief voor: Feyenoord
Vertrokken uit Nederland voor: N.v.t.

Trainer Mario Been had een goed gevoel bij de talentvolle Fjodor Smolov, die in de zomer van 2010 met hoge verwachtingen naar Feyenoord kwam. Na twaalf doelpuntloze optredens in de eredivisie vertrok de spits echter een paar maanden later stilletjes uit Rotterdam.

De jeugdinternational was gehuurd van Dinamo Moskou en keerde met een hamstringblessure vroegtijdig terug naar zijn vaderland.

Bijna tien jaar later gonst zijn naam nu opnieuw rond in Rotterdam-Zuid, waar trainer Dick Advocaat op zoek is naar extra aanvallende opties voor Feyenoord.

Fedor Smolov in het shirt van Feyenoord ProShots

Smolov is inmiddels vele omwegen en verhuurperiodes inmiddels een grote jongen geworden in Rusland. Hij had een geschatte marktwaarde van achttien miljoen euro, toen hij in 2018 alle vijf de wedstrijden voor de Russen in actie kwam tijdens het WK in eigen land.

Opvallend is hoe Smolov toen zelf over zijn periode in Rotterdam dacht. "Een leerzame periode. Het probleem is dat Feyenoord vooral behoefte heeft aan ervaring. Talenten zijn er al voldoende", zei hij met vooruitziende blik.

Zijn toenmalige teamgenoten Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Ruben Schaken beleefden daarna nog mooie momenten met Oranje.

STER reclame