NOS Nieuws

Duitse president in Yad Vashem: 'De daders waren mijn landgenoten'

"Verdrietig buig ik het hoofd voor de verschrikkelijkste misdaad uit de geschiedenis, die door mijn landgenoten is aangericht." Dat zei de Duitse president Frank-Walter Steinmeier in een emotionele toespraak in Jeruzalem ter gelegenheid van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz, 75 jaar geleden.

In zijn toespraak zegt Steinmeier dat Duitsland altijd verantwoordelijk blijft voor de Holocaust. "Wij willen die verantwoordelijkheid dragen, en aan die standaard moet u ons houden."

Steinmeier bij herdenking Holocaust: 'Het waren mijn landgenoten'

Steinmeier is de eerste president van Duitsland die een bezoek bracht aan Yad Vashem, het Israëlische herdenkingscentrum voor de Holocaust. Daar was hij een van de vele staatshoofden en regeringsleiders die spraken over de misdaden tegen Joden in de Tweede Wereldoorlog.

"Duitsers deporteerden hen, Duitsers brandden nummers op hun onderarmen, Duitsers probeerden hen te ontmenselijken, de herinnering aan hen uit te wissen in de vernietigingskampen. Ze zijn er niet in geslaagd", zei hij. Steinmeier begon zijn speech in het Hebreeuws en stapte daarna over op Engels, volgens zijn medewerkers om overlevenden van de Jodenvervolging ongemak te besparen.

Steinmeier trok de lijn door naar het heden met de erkenning dat haat opnieuw de kop opsteekt. Hij verzekerde zijn gehoor dat het Duitsland van nu antisemitisme bestrijdt, het "giftige nationalisme" niet accepteert en Joodse burgers altijd zal beschermen.

De Israëlische president Rivlin had Steinmeier uitgenodigd voor de bijeenkomst in Yad Vashem. Hij woont maandag in Auschwitz ook de herdenking van de bevrijding bij. Woensdag spreken Steinmeier en Rivlin samen in de Bondsdag in Berlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl