Gino Bosz (r) viert de gelijkmaker tegen IJsselmeervogels

Go Ahead naar kwartfinales na miraculeuze ontsnapping bij IJsselmeervogels

Go Ahead Eagles heeft zich ten koste van IJsselmeervogels geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Tijdens een bekerduel met alles erop en eraan ontsnapten de profs uiteindelijk na een lange strafschoppenserie (6-7). Keeper Hobie Verhulst werd de held van de avond.

Na negentig minuten was het 1-1 en in de verlenging werd daarna niet meer gescoord.

Met bijna vijfduizend toeschouwers was de rode zijde van het Spakenburgse sportpark volgepakt voor het duel met de profs, die al twintig duels op rij niet meer hadden verloren in de eerste divisie en de beker.

Mannen uit het dorp

Werklust was het sleutelwoord voor de topamateurs, die de rest van het seizoen onder leiding staan van Gert Kruys. Met mannen uit het dorp als Kevin van Diermen en Maikel de Harder werd de jacht geopend op de prestatie van 45 jaar geleden, toen uiteindelijk de halve finales pas het eindstation waren voor IJsselmeervogels.

De Utrechter had de amateurs ook in zijn eerdere periode daar al met succes opgezweept tegen profclubs. Zes seizoenen geleden werden Helmond Sport en FC Emmen verslagen, voordat Ajax in de achtste finales een maatje te groot was.

• NOS
    Feest bij Go Ahead na de bekerzege op IJsselmeervogels
  • ProShots
    Interim-coach Gert Kruys stuntte ook in zijn vorige periode al met IJsselmeervogels

Hoogstaand was de wedstrijd niet, spannend wel. Zeker nadat Robbert Olijfveld vlak na rust de 1-0 over de doellijn duwde. Dat nadat hij de bal plotseling voor zijn voeten had gekregen toen de handige Ahmed El Azzouti gevaarlijk dreigde te worden. Jeffrey Buitenhuis kreeg zelfs nog een goede kopkans om de marge te verdubbelen.

Na de plotselinge gelijkmaker van Gino Bosz volgden de tien leukste minuten van de avond. Feitelijk uit het niets had de verdediger keeper Stef Brummel van grote afstand verrast, waarna de kansen voor beide ploegen zich ineens opstapelden aan het eind van de reguliere speeltijd.

Niet gegeven penalty

Zakaria Eddahchouri schoot namens Go Ahead Eagles net over en net naast. Sanny Monteiro uit een scrimmage en Buitenhuis met zijn hoofd waren namens de amateurs gevaarlijk.

Het meest besproken moment was echter de niet gegeven penalty aan Monteiro, die bij de stand van 1-1 naar de grond getrokken werd. Scheidsrechter Christiaan Bax zag het niet. En helaas voor de amateurs, de VAR doet pas vanaf de volgende ronde zijn intrede.

IJsselmeervogels viert de treffer van Robbert Olijfveld

IJsselmeervogels overleefde op karakter de verlenging tegen de fittere eerstedivisionist. Maarten Pouwels raakte nog de paal namens de bezoekers, waarna beide ploegen vooral achterin de zaakjes gesloten hielden.

Het bekersprookje leek zich voor de amateurs in de strafschoppenserie te voltrekken, toen De Harder bij 4-3 de beslissende penalty mocht nemen. Verhulst stopte die echter, waarna hij een paar beurten verder zelf de winnende maakte vanaf de stip.

In de kwartfinales wacht nu FC Utrecht, dat dinsdag na verlenging afrekende met FC Eindhoven. De wedstrijd wordt midweeks afgewerkt in Deventer, op 11, 12 of 13 februari.