NOS Nieuws

'Doomsday Clock' dichter bij middernacht dan ooit

De 'Doomsday Clock', de symbolische klok die aangeeft hoe dicht de wereld bij een wereldwijde catastrofe is, is verzet naar 100 seconden voor middernacht. Nog nooit heeft de klok van het Bulletin of the Atomic Scientists zo dicht bij middernacht gestaan.

Middernacht staat voor een wereldwijde ramp, die door de mens is veroorzaakt. In de overweging worden militaire spanningen en ontwikkelingen meegenomen, maar ook invloeden als klimaatverandering. "Wat wij vorig jaar 'het nieuwe abnormaal' noemden is blijkbaar een aanhoudende realiteit geworden", zegt voorzitter Robert Rosner. "En het lijkt er niet beter op te worden."

De klok wordt al sinds 1947 bijgehouden, en wordt bijgesteld als de commissie ontwikkelingen ziet die invloed hebben op de stabiliteit. Dit jaar wordt de klok onder meer verzet omdat Noord-Korea niet verder gaat met vredesonderhandelingen, en de hoogoplopende spanning tussen Iran en de VS. Ook noemt de commissie de informatie-oorlog met het doel om het volk te misleiden, als een reden dat snelle oplossingen niet aannemelijk zijn.

Mary Robinson, voormalig president van Ierland en voorzitter van het bestuur, noemt de situatie onacceptabel: 'Ik had een sterke persoonlijke reactie: die van een boze oma."

Doemsdagklok staat op 100 seconden voor middernacht: 'Dit is onacceptabel'

Niet eerder heeft de klok zo dicht bij middernacht gestaan: tussen 1953 en 1959, toen Amerika en de Sovjet-Unie waterstofbommen testten, stond de klok op twee minuten voor middernacht. De klok wordt sinds 2010 steeds naar beneden bijgesteld, onder meer omdat de VS zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs en vanwege de nucleaire dreiging van Noord-Korea en Iran.

De commissie heeft enkele voorstellen om de dreiging van een kernoorlog terug te dringen. Zo zouden de VS en Rusland opnieuw om tafel moeten om hun afspraken uit de Koude Oorlog te vernieuwen. Ook moeten alle staten afspreken dat zij hun kernwapens nooit als eerste zullen gebruiken.

Wel is de organisatie voorzichtig positief over groeiende publieke steun voor strengere klimaatmaatregelen en de verduurzaming van bedrijven. De commissie roept dan ook het volk op om hun overheden aan te spreken op duurzamer en vredelievender beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl