In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Huizen Groningers eerder versterkt: 'We kunnen nu aan de slag'

De kogel is door de kerk. Groningers die in het aardbevingsgebied wonen hoeven minder lang te wachten op een veilige woning. Dat is de uitkomst van afspraken tussen het Rijk en Groningse topambtenaren en bestuurders.

De nieuwe plannen zijn nodig om de moeizaam verlopende versterkingsoperatie weer op gang te krijgen. Er zijn 26.000 gebouwen die mogelijk versterkt moeten worden.

Een van de maatregelen is dat aannemers en bewoners een belangrijkere stem krijgen. Ook hoeven woningen niet meer van dak tot fundering doorgerekend te worden door ingenieurs om te kijken wat er moet gebeuren. De versterkingsoperatie wordt hierdoor sneller.

Half jaar eerder klaar

Voortaan gaan aannemers samen met de bewoners door hun huis heen. Op basis van de kennis van de bouwers wordt dan bekeken hoe een woning verstevigd moet worden. Daarna kan vrij snel gestart worden met versterken. De verwachting is dat een woning dan een half jaar eerder aardbevingsbestendig is.

Minister Knops van Binnenlandse Zaken zegt dat er niet ingeleverd wordt op veiligheid. "Als ik een aannemer mijn huis laat bouwen, ga ik er ook van uit dat dat veilig gebeurt."

De aannemers nemen zo snel mogelijk contact op met de bewoners. De eerste 250 huiseigenaren worden naar verwachting in februari gebeld.

Om te voorkomen dat er allemaal tijdrovende aanbestedingsprocedures komen, wordt het werk verdeeld onder een aantal aannemers. Dat komt te staan in een zogeheten Gronings Bouwakkoord. Daarvoor is nog wel toestemming nodig van de Europese Unie.

Ik ben pas tevreden als de klus klaar is. Dat duurt nog wel even. Maar ik ben wel tevreden over wat we vandaag hebben bereikt.

Minister Knops

Commissaris van de koning René Paas is te spreken over de plannen. "We hebben veertien afspraken gemaakt om de versterking te versnellen. We moeten dit jaar wel feitelijk laten zien wat ze waard zijn", zegt hij tegen RTV Noord. De eerste maanden van dit jaar moeten duizend woningen aardbevingsbestendig zijn. Hoeveel dat er eind 2020 moeten zijn kan Paas niet zeggen.

Ook minister Knops wil geen aantallen noemen. "Ik ben voorzichtig met getallen. Het is een ingewikkelde klus. Er zullen ook zaken fout gaan en daar moeten we dan op reageren."

Knops zegt dat de Tweede Kamer hem eind van het jaar mag afrekenen op wat er gepresteerd wordt. "Ik ben pas tevreden als de klus klaar is en de woningen veilig zijn. Dat duurt nog wel even. Maar ik ben wel tevreden over wat we vandaag hebben bereikt."

De plannen over de versterking hadden voor de Kerst al klaar moeten zijn. Dat is dus niet gelukt. "Soms blijkt dat iets langer duurt. Dat is nu ook het geval", zegt Paas. "Maar we kunnen nu aan de slag, dus laten we dat doen."

Advertentie via Ster.nl