Astronauten bakken eerste ruimtekoekjes: 'Ik weet niet of ze al gaar zijn'
Bij voedsel in de ruimte, denk je al gauw aan vacuümverpakte kant-en-klaarmaaltijden. Maar nu er ook plannen zijn om naar Mars te reizen, zouden ruimtereizen wel eens veel langer kunnen gaan duren. Dat vraagt om meer comfort én om lekker eten, vinden ze bij het ruimtestation ISS. Bijvoorbeeld in de vorm van zelfgebakken chocolate chip cookies.
Maar hoe bak je koekjes in de ruimte? Afgelopen maand waagden astronauten een eerste poging. De benodigdheden: een speciale elektrische oven, bevroren deeg en heel wat doorzettingsvermogen. In de VS verklapten onderzoekers de eerste resultaten.
Maximale graden Celsius
De Italiaanse astronaut Luca Parmitano had de eer om als eerste ruimtebakker aan de slag te gaan. Het eerste koekje ging 25 minuten de oven in, maar kwam er alles behalve gaar uit.
Bij een tweede en derde poging werden baktijd en hitte opgeschroefd, en met resultaat. Na twee uur garen op de maximale warmtestand van 163 graden Celsius rapporteerde Parmitano dat hij toch echt wat "bruine verkleuring" zag. "Ik weet niet of het al helemaal gaar is, maar het ziet er zeker niet meer uit als deeg", voegde hij daaraan toe.
Een vierde en laatste proef, met een duur van meer dan 120 minuten, gaf een nog beter resultaat. Ook konden de astronauten in het ISS de geur van vers gebakken koekjes ruiken.
Astronauten Luca Parmitano en Christina Koch zijn blij met het resultaat. "Ruimtekoekjes en melk voor de Kerstman", schreven zij op 26 december:
Onder normale omstandigheden - op aarde - duurt het zo'n 20 minuten om chocoladekoekjes goudbruin en krokant te krijgen. De makers van de oven hadden al verwacht dat het in de ruimte langer zou duren, maar dat er uiteindelijk meer dan twee uur voor nodig was, hadden zij ook niet gedacht. "We weten nog niet precies wat dat verschil veroorzaakt", zei een manager van het bedrijf dat de oven had ontworpen. "Maar het is sowieso een cool resultaat."
Mogelijk duurt het bakken zo veel langer door het gebrek aan zwaartekracht. Daardoor beweegt de warme lucht zich minder door de oven, zegt één van de uitvinders van de oven.
Volgens oud-astronaut Mike Massimino is het belangrijk om de mogelijkheden te onderzoeken. "Het is meer dan alleen eten, het houdt de moraal hoog." Volgens hem kunnen de geur en smaak een astronaut doen denken aan thuis. "Zoiets moet je niet onderschatten."
En of ze lekker zijn?
Of de chocoladekoekjes ook goed smaken, is nog even afwachten. Omdat het onzeker was of de astronauten ze konden eten zonder ziek te worden, zitten ze nog steeds in de verpakking. Inmiddels zijn de koekjes al twee weken op aarde en worden ze uitgebreid onderzocht.
Eén van de koekjes zal overigens binnenkort ook te bezichtigen zijn. Dat wordt namelijk aangeboden aan het Nationale Lucht- en Ruimtevaartmuseum in Washington D.C.