Kevin van Diermen, na een lange carrière terug bij IJsselmeervogels ProShots

Kevin van Diermen werd als tiener gezien als een van de grootste talenten van Nederland. In de kracht van zijn leven kan hij nu alsnog schitteren voor het oog van de natie. In zijn eigen dorp, Spakenburg. Met IJsselmeervogels, strijdend voor eeuwige roem.

Tegen Go Ahead Eagles kunnen 'de Vogels' donderdagavond de kwartfinales halen van de KNVB-beker, in de voetsporen van de stuntploeg uit 1975.

"Het gaat nu nergens anders over in het dorp dan over voetbal", zegt Van Diermen (30), kind van IJsselmeervogels, dat als amateurploeg ooit de laatste vier haalde. Zo eens in de halve eeuw dient zich zo'n mogelijkheid aan, wellicht dit jaar wel weer. "Natuurlijk zie je kansen."

"Verschillen tussen de top van de amateurs en de profs zijn kleiner geworden. Zeker als het, zoals nu, over één wedstrijd gaat. En ook nog thuis. Echt meedraaien in de eerste divisie is natuurlijk een ander verhaal, wil je dat een seizoen volhouden, dan komt er wel wat meer bij kijken."

Een wedstrijd boven jezelf uitstijgen, Van Diermen weet dat het kan. Zeker vlak na de recente trainerswissel, met nu Gert Kruys op de bank. "Dat geeft nieuwe energie. Hij zet de boel op scherp. Motiveert."

Aanvoerder van het legendarische IJsselmeervogels in 1975 was Bram de Graaf, een goede vriend van Van Diermens vader. "Ik noem hem altijd Ome Bram, hij voelt bijna als familielid. Ik zie hem nog vaak staan langs de lijn. Spreek hem ook vaak, natuurlijk veel over het voetbal."

Bekijk hier de aflevering van Andere Tijden over IJsselmeervogels in 1975:

Andere Tijden Sport: De bekerstunt van IJsselmeervogels

De Graaf maakte deel uit van een team waarvan veel spelers niet zouden misstaan in het profvoetbal. Dat zat er echter niet in voor die generatie, want voetballen op zondag was uit den boze.

Tijden veranderen. Uitgerekend op een mooie lentezondag in 2007 debuteerde dorpsgenoot Van Diermen namens Vitesse in de eredivisie.

"Maar in die tijd was het nog niet zo makkelijk om als jongen uit het dorp op zondag te voetballen. Dat werd me zeker niet in dank afgenomen. Ik heb daar nog best wel wat commentaar op gehad", herinnert Van Diermen zich nog goed.

"Ik heb uiteindelijk een prachtige carrière gehad in het profvoetbal, met ups en downs. Als hoogtepunten denk ik aan de promoties met Excelsior en De Graafschap."

Nederland onder 20

Op 20-jarige leeftijd liep Van Diermen in dienst van Vitesse een zware knieblessure op, die ervoor zorgde dat hij in anderhalf jaar slechts acht wedstrijden speelde, op huurbasis bij Go Ahead Eagles.

"Het speelt zeker nog wel eens door mijn hoofd waar ik had kunnen komen als die knie het had gehouden. Aad de Mos liet me al op mijn zeventiende in de eredivisie debuteren. Ik speelde in verschillende jeugdselecties, tot aan Nederland onder 20."

Een van zijn vele pogingen om zijn loopbaan nieuw leven in te blazen, deed hij in het shirt van de tegenstander van vanavond.

"Ook al waren het maar een paar wedstrijden, ik bewaar mooie herinneringen aan mijn tijd bij Go Ahead Eagles", mijmert de verdediger. "Rood bij mijn debuut. Kaart geseponeerd. In de volgende wedstrijd de winnende maken, in het doel vlak voor de harde kern."

Kevin van Diermen in het shirt van Go Ahead Eagles (2011) ProShots

Hij kent de situatie waarin zijn oude club straks het veld opstapt. Dat gevoel van alles te verliezen hebben. Vergaloppeert Go Ahead Eagles zich na twintig duels zonder nederlaag, uitgerekend op bezoek bij een amateurclub?

"Nou, ik heb vaak aan die andere kant gestaan. En dat liep ook vaak verkeerd af. Met Vitesse verloor ik bij Lienden, met Excelsior van de amateurs van Excelsior '31 en met De Graafschap bij Kozakken Boys. Ook die duels vergeet je niet als voetballer."

De pijn van dit soort blamages hoeft hij nooit meer te voelen. Zijn lichaam hoeft niet meer te lijden onder topsport, nu hij een stapje terug heeft gedaan naar de amateurs. En ook voetballen op zondag is geen dilemma meer.

Van Diermen woont, werkt én leeft in het dorp waar hij opgroeide. "Ik ga naar de kerk, ben terug bij de club waar ik als kind begon en werk in het familiebedrijf."

Vishandel

Het is zwaar werk, in de vishandel van zijn vader. Vooral daar is het soms nog even oppassen voor die knie. "Ik neem geen risico. Soms voel ik hem wel, na een lange dag op mijn benen te hebben gestaan. Ik heb maar een dagje vrij genomen voor deze wedstrijd."

Om dat extra stapje te kunnen zetten dat nodig is. Zeker voor hem.

"Ze verwachten wat extra's van je als Spakenburgse jongen in het eerste van IJsselmeervogels. Die cupkoorts nu is echt geweldig, daar kan ik enorm van genieten. Het is de mentaliteit in het dorp die ons heeft gebracht waar we nu zijn. Er moet hier namelijk altijd gepresteerd worden."

Kijk hieronder naar een reportage in aanloop naar het bekerduel:

Cupfighter IJsselmeervogels heeft geen ontzag voor Go Ahead Eagles

STER reclame