De buit is binnen voor sc Heerenveen: volgende ronde KNVB-beker

Heerenveen wipt Willem II via strafschoppen uit bekertoernooi

Na een enerverend duel heeft sc Heerenveen ten koste van Willem II, de verliezend finalist van vorig seizoen, de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi bereikt. De Friezen toonden zich in eigen huis in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie het koelbloedigst. Na negentig minuten reguliere speeltijd en dertig minuten verlenging stond er 2-2 op het scorebord.

In de twintigste minuut kwamen de Tilburgers, die in de competitie afgelopen weekeinde nog bij AZ wisten te winnen en op een knappe derde plaats staan, op voorsprong. Mike Tresor Ndayishimiye was op rechts Sherel Floranus te snel af waarna Vangelis Pavlidis alleen nog maar zijn voet tegen de afgemeten voorzet hoefde te zetten.

Vangelis Pavlidis ( nummer 10) heeft Willem II op voorsprong gezet

Kort daarop kreeg Willem II een tegenvaller te verwerken toen de Griekse doelpuntenmaker, in de competitie ook al goed voor tien treffers, geblesseerd raakte en uiteindelijk gewisseld moest worden. Zijn vervanger Marious Vrousai had bij zijn eerste balcontact de kans om in de voetsporen te treden van zijn landgenoot, maar hij schoot op aangeven van Che Nunnely over.

Hobbeltje

Vlak voor rust speelde Heerenvener Jordy Bruijn zich knap vrij, maar een hobbeltje op het veld voorkwam dat hij lekker kon uithalen. Kort na de pauze kwam de gelijkmaker er alsnog. Bart Nieuwkoop toucheerde met zijn sliding de bal maar Chidera Ejuke viel over hem heen. De makkelijk gegeven penalty werd door Hicham Faik hoog door het midden tegen de touwen gejaagd.

Hicham Faik brengt via een penalty sc Heerenveen naast Willem II

Een kwartier voor tijd was het tij zelfs helemaal gekeerd. De door Joey Veerman de diepte ingestuurde Ejuke tikte de bal over doelman Timon Wellenreuther heen en had de 2-1 voor het intikken. Het was echter verdediger Dries Saddiki die het beslissende zetje gaf.

Willem II-coach Adrie Koster reageerde door naast verdediger Damil Dankerlui ook Paul Gladon in te brengen. Dat had het gewenste effect, al was het niet de pinchhitter maar Dankerlui die de 2-2 binnenkopte. Daarna waren Veerman en Rodney Kongolo nog dicht bij een Friese treffer, maar de lat en Wellenreuther beslisten anders.

Wellenreuther redt knap

In de verlenging, waarin bij beide ploegen de vermoeidheid zichtbaar toesloeg, was Nunnely dicht bij een Tilburgs doelpunt, maar hadden de Heerenveen-invallers Rami Hajal en Runar Espejord de beste kansen om de strijd te beslissen. De fraaie omhaal van de eerste en de inzet van dichtbij van de tweede werden echter knap geneutraliseerd door de Willem II-keeper.

Heerenveen-invaller Runar Espejord stuit op Willem II-doelman Timon Wellenreuther

In de noodzakelijk geworden strafschoppenserie begon Willem II-aanvoerder Freek Heerkens met een misser - hij schoot hoog over - en werd de inzet van zijn ploeggenoot Vrousai gestopt. Omdat Wellenreuther alleen Espejord van scoren wist te houden, trok Heerenveen uiteindelijk aan het langste eind.

Beluister hieronder de reactie van sc Heerenveen-doelman Warner Hahn en Willem II-aanvoerder Freek Heerkens: