Frenkie de Jong feliciteert Antoine Griezmann

Barcelona komt in beker met schrik vrij op Ibiza, ook Real naar vierde ronde

Unión Deportiva Ibiza heeft in de derde ronde van de Copa del Rey - het Spaanse bekertoernooi - grootmacht Barcelona flink laten schrikken. De eilandbewoners, die uitkomen op het derde competitieniveau in Spanje, hielden op het eigen kunstgras lang stand, maar gingen in de extra tijd toch onderuit: 1-2.

Barcelona was niet met de sterkste formatie aan de aftrap verschenen. Zo zat eerste keeper Marc-André ter Stegen op de bank en ontbrak sterspeler Lionel Messi bij de wedstrijdselectie. Frenkie de Jong was wel van de partij en speelde zijn eerste duel onder de nieuwe trainer Quique Setién - de competitiewedstrijd van afgelopen weekeinde miste de Oranje-international wegens een schorsing.

80 procent balbezit

Ibiza trok zich weinig aan van de reputatie van het 'grote Barça' en wist de tegenstander al in de negende minuut te verrassen. Rai Nascimento Oliveira legde de bal vanaf links terug naar de penaltystip waar Javier Perez Mateo vrij kon inschieten en via medespeler Pep Caballe doel trof: 1-0.

Ibiza-speler Pep Caballe viert met gebalde vuist de 1-0 tegen Barcelona

Weer negen minuten later lag de bal opnieuw achter doelman Neto, maar deze treffer werd geannuleerd omdat er een overtreding van een Ibiza-speler aan vooraf was gegaan.

Barcelona liet bij tijd en wijle fraai positiespel zien, maar tot doelrijpe kansen kwam het ondanks de 80 procent balbezit niet. Ibiza daarentegen was kort voor rust dicht bij de 2-0, toen Oliveira zich langs De Jong kapte en tegen de paal schoot. De rebound van de voet van Angel Rodado dwong Neto tot een schitterende reflex.

Overtredingen

Na de pauze veranderde weinig aan het spelbeeld: terwijl Ibiza veel passie, energie en steeds meer overtredingen in de strijd gooide, speelden de miljonairs van de dertigvoudig bekerwinnaar de bal plichtmatig van man tot man. Halverwege de tweede helft probeerde Ivan Rakitic het met een schuiver, maar die kon sluitpost German Parreno niet in verlegenheid brengen.

Barcelona-spits Antoine Griezmann schiet de winnende 2-1 achter Ibiza-doelman German Parreno

Het was wel de opmaat tot een Catalaans slotoffensief en dat leidde in de 72ste minuut tot de gelijkmaker van Antoine Griezmann, die door De Jong vrij voor het Ibiza-doel werd gezet. De Fransman voorkwam in de vierde van zes minuten blessuretijd op aangeven van de ingevallen Jordi Alba vervolgens ook dat er verlengd moest worden in Estadio Municipal de Can Misses.

Real Madrid schudt Unionistas van zich af

Real Madrid was evenmin op volle oorlogssterkte naar Salamanca afgereisd voor het treffen met Unionistas, eveneens een club die op het derde Spaanse niveau acteert. Wellicht gewaarschuwd door de gang van zaken op Ibiza zetten de Madrilenen meteen de druk erop.

Dat resulteerde in de achttiende minuut in de openingstreffer van Gareth Bale die een afgeslagen bal opving en die via een tegenstander tegen het net liet ploffen: 0-1.

De lob van Real Madrid-speler James Rodriguez zal op de lat belanden

De thuisploeg deelde een enkel plaagstootje uit, maar kon Real, dat in de Primera División de koppositie deelt met Barcelona, niet echt verontrusten. De gasten kwamen op hun beurt niet verder dan een leep lobje van James Rodriguez dat bovenop de lat belandde.

Gemakzucht

Met de voorsprong op zak leek bij Real langzaam maar zeker ook de gemakzucht in de ploeg te sluipen. Unionistas voelde aan dat de strijd nog geenszins beslist was en schakelde na rust een tandje bij. Met succes: na een klein uur mocht invaller Alvaro Romero Morillo tot in het strafschopgebied oprukken en hard uithalen: 1-1.

Het met 4.000 fans afgeladen stadion ontplofte bijkans, maar de feestvreugde bleek van korte duur. Een paar minuten na de gelijkmaker werkte Juan Gongora, die een inzet van invaller Brahim Diaz van de doellijn wilde halen, de bal via de paal in eigen doel: 1-2. In de extra tijd zorgde Diaz na een mooie individuele actie voor de genadeklap: 1-3.

Bekerhouder Valencia won met 1-0 van UD Logroñés, ook uitkomend op het derde niveau. Maximiliano Gomez maakte na een kwartier de enige goal van de wedstrijd.

Jasper Cillessen zou eindelijk weer eens beginnen op doel bij Valencia, maar haakte af in de warming-up met een blessure. Het is onduidelijk wat de doelman van Oranje heeft.