Terry Jones in 2012
NOS NieuwsAangepast

Monty Python-acteur Terry Jones (77) overleden

De Britse Monty Python-acteur en auteur Terry Jones is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden, meldt zijn agent aan de BBC. Hij leed al sinds 2016 aan frontotemporale dementie, een hersenziekte die onder meer zijn spraak aantastte.

Jones stond aan de wieg van de Britse populaire absurdistische serie Monty Python's Flying Circus die vanaf de jaren 70 op tv was en vele keren werd herhaald. De zin "And now for something completely different" werd klassiek.

"Terry is overleden na een lange, extreem dappere, maar altijd humoristische strijd tegen een zeldzame vorm van dementie", staat in een verklaring. "We hebben allen een aardig, grappig, warm, creatief en oprecht liefhebbend mens verloren. Zijn compromisloze individualiteit, ongenadige scherpzinnigheid en uitzonderlijke humor hebben miljoenen mensen decennialang plezier geschonken."

Al voordat hij grote faam verwierf met Monty Python speelde Jones in een aantal comedyprogramma's. Naast zijn werk voor de vermaarde serie was Jones ook schrijver en regisseur.

Zijn regiedebuut maakte hij als co-regisseur voor de film Monty Python and the Holy Grail, de eerste film van het gezelschap. Hij regisseerde ook twee van hun latere films Life of Brian en Monty Python's The Meaning of Life.

Monty Python-collega John Cleese dankt Jones voor zijn werk en zijn regie voor Life of Brian in het bijzonder:

Jones was afgestudeerd als historicus aan de universiteit van Oxford. Vanuit die achtergrond maakte hij ook documentaires en schreef hij boeken over de Middeleeuwen en de antieke oudheid. Hij laat een vrouw en drie kinderen na, van wie twee uit een eerder huwelijk.

Terry Jones is de tweede acteur van het zeskoppige Monty Python-collectief die is overleden. Graham Chapman ging hem al in 1989 voor. Collega-acteur John Cleese twittert dan ook: "Two down, four to go."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl