ANP

Luigi di Maio is opgestapt als partijleider van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in de regering van premier Conte. Di Maio heeft dat vanmiddag bekendgemaakt op een partijbijeenkomst. "Mijn werk zit erop. Dit is het einde van een tijdperk voor de partij", zei hij.

Volgens Di Maio is de partij aan vernieuwing toe. De 33-jarige politicus is minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Conte. Hij blijft aan in die functie.

Arrogant

De politicus stond al tijden onder druk, zegt correspondent Angelo van Schaik: "Hij heeft als partijleider al drie verkiezingen op rij verloren en ook voor de regionale verkiezingen van zondag in Emilia Romagna staat zijn partij er niet best voor. Daardoor heeft partij-oprichter Beppe Grillo het vertrouwen in hem al verloren."

Twee jaar geleden kreeg de Vijfsterrenbeweging 33 procent van de stemmen. In de landelijke peilingen is de partij inmiddels gehalveerd tot 16 procent. Di Maio ligt ook niet goed onder de parlementariërs van zijn partij. "Ze verwijten hem arrogantie en autoritair gedrag. Bovendien zinspeelden ze erop dat hij eerder veel te veel hooi op zijn vork heeft genomen met al die extra ministersposten", zegt Van Schaik.

Leegloop

Sinds de vorige verkiezingen zijn al 31 parlementariërs van de partij vertrokken, zegt Van Schaik. "Voor de Vijfsterrenbeweging zitten er zo'n 300 in de Italiaanse senaat en kamer, dus dat betekent dat de partij ruim 10 procent van zijn mensen is kwijtgeraakt. Een aantal leden is uit de partij gezet omdat ze zich niet hielden aan de regels, maar het grootste deel is zelf opgestapt uit onvrede over de manier waarop de partij wordt geleid."

Premier Conte zegt dat een vertrek van Di Maio als partijleider geen gevolgen zal hebben voor de regering, die sinds september wordt gevormd door de Vijfsterrenbeweging en het centrumlinkse PD.

Twee opvolgers

Wie de Vijfsterrenbeweging nu gaan leiden, wordt waarschijnlijk bekendgemaakt op een partijcongres in maart. Van Schaik: "Di Maio zelf heeft gezegd dat hij in de toekomst een co-leiderschap voor zich ziet: een man en een vrouw die de partij samen leiden."

Volgens Van Schaik circuleert er nog maar een naam. "Die van Alessandro di Battista. Hij was jarenlang samen met Di Maio het gezicht van de Vijfsterrenbeweging. Hij ging op wereldreis, maar is sinds kort weer terug. Dus het zou mij niet verbazen als die straks een van de leiders van de partij zal zijn."

Persbureau ANSA zegt dat bronnen melden dat partijlid Vito Crimi het voorzitterschap tijdelijk overneemt.

STER reclame