NOS Nieuws

Willem-Alexander naar Israël voor herdenking Holocaust

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

Vanavond en morgen is koning Willem-Alexander in Israël. Op uitnodiging van president Reuven Rivlin is hij te gast bij het World Holocaust Forum, dat dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd wordt.

De koning is één van de ruim veertig staatshoofden en regeringsleiders die naar Israël komen om de Holocaust te herdenken. Onder meer Mike Pence, vice-president van Amerika, de Russische president Vladimir Poetin en prins Charles zullen spreken tijdens de ceremonie donderdag in Jeruzalem. Die is in Yad Vashem, het herinneringscentrum voor de slachtoffers van de Holocaust.

Diner met koningen

Willem-Alexander heeft geen uitnodiging om te spreken op het forum. Hij schuift vanavond wel aan bij een diner dat de Israëlische president zijn gasten aanbiedt. Daar geven meer koningen acte de présence, onder wie de Belgische koning Filip en de Spaanse koning Felipe.

Tijdens de conferentie morgen, die vrijwel samenvalt met de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz 75 jaar geleden, is ook aandacht voor een nieuwe golf van antisemitisme in de wereld. De organisatie van het forum noemt Nederland, naast landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, als voorbeeld van een land waar het aantal antisemitische incidenten recordhoogten bereikt.

Ronny Naftaniel, vice-president van het Centraal Joods Overleg, reist mee in de delegatie van de koning. Volgens hem is er in Nederland geen sprake van een recordaantal antisemitische incidenten, wel noemt hij het aantal 'zorgelijk'.

Eigen initiatief

Voordat de koning naar het World Holocaust Forum gaat, bezoekt hij op eigen initiatief het Yad Vashem-museum. Hij krijgt daar een rondleiding waarin vooral aandacht zal zijn voor de Nederlandse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De hal van namen in Yad Vashem

Ronny Naftaniel: "Ik denk dat de koning ook een persoonlijk moment wilde inlassen. Nederland is het land in West-Europa waar relatief de meeste joden zijn vermoord. Door alleen naar Yad Vashem te gaan, in plaats als één van de vele staatshoofden en regeringsleiders 's middags, heeft hij even tijd om daarbij stil te staan".

In gesprek met bewoners

Daarna gaat Willem-Alexander naar verzorgingstehuis Beth Juliana (huis van Juliana) in Herzliya, bij Tel Aviv. Hij spreekt daar met bewoners die in Nederland opgroeiden over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het de eerste keer dat Willem-Alexander officieel in Israël is, over privébezoeken doet de dienst geen uitspraken. In 1995 ging toenmalig koningin Beatrix naar het land, dat was het eerste en tot nu toe enige staatsbezoek van een Nederlands staatshoofd aan het land.

Beatrix wordt in 1995 in Israël door enthousiaste kinderen ontvangen. Op de achtergrond president Weizman

Naftaniel hoopt dat Willem-Alexander in de toekomst ook op staatsbezoek naar Israël gaat "want hij krijgt nu natuurlijk maar een heel beperkt deel van het land te zien".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl