NOS NieuwsAangepast

De Jager: Icesave-zaak voor rechter

Nederland is zeer teleurgesteld dat de IJslandse bevolking het akkoord over Icesave heeft verworpen.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zegt dat de kwestie nu wordt voorgelegd aan de rechter. Ook de Britten noemen een gang naar de rechter onvermijdelijk.

De uitspraak van de kiezers in IJsland is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland, zegt De Jager. "De tijd van onderhandelen is nu voorbij. IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter."

Chaos

In IJsland zijn nog niet alle stemmen geteld, maar het ziet ernaar uit dat 58 procent tegen de overeenkomst met Den Haag en Londen is. In het akkoord staat dat IJsland tot 2046 de tijd krijgt om 3,8 miljard euro terug te betalen, waarvan 1,3 miljard aan Nederland.

Nederland en Groot-Brittannië hebben dit voorgeschoten aan spaarders van de internetspaarbank Icesave die in 2008 failliet ging.

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir vreest voor een economische en politieke chaos nu de uitslag van het Icesave-referendum negatief lijkt.

Nog meer geld

Het is de tweede keer dat de IJslanders een overeenkomst met de regeringen van Nederland en Groot-Brittannië afwijzen.

Een meerderheid in het IJslandse parlement schaarde zich in februari achter het akkoord dat in december was bereikt. Opnieuw werd een referendum over deze kwestie uitgeschreven, nadat president Olafur Grimsson weigerde zijn handtekening onder de deal te zetten.

Deskundigen gaan ervan uit dat een juridische procedure de IJslandse belastingbetalers nog meer geld gaat kosten dan het nu afgewezen akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl