NOS Nieuws

Bouw voorziet twee jaar stilstand, daarna weer sterke groei

Door de stikstofcrisis en PFAS zal de bouw dit jaar en volgend jaar niet groeien. Vanaf 2022 kan de sector weer een sterke groei tegemoetzien. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een studie naar de te verwachten bouwproductie en werkgelegenheid.

Ook uit andere voorspellingen blijkt dat de bouw een moeilijke periode tegemoet gaat. ABN Amro verwacht dat de bouwproductie dit jaar met twee procent krimpt.

Door het dalende aantal vergunningen wordt er dit jaar minder gebouwd. Ook volgend jaar zal er geen groei zijn, verwacht het EIB. De nieuwbouwproductie van woningen daalt in beide jaren met 5 procent.

Achterstand inhalen

Vorig jaar groeide de bouw ondanks stikstof en PFAS nog sterk, met 4 procent, al bleef de nieuwbouw van woningen met een groei van 2 procent achter. In de tweede helft van het jaar viel de groei van de vergunningen door de stikstofcrisis en PFAS wel terug.

Vanaf 2022 zullen de stikstofmaatregelen van het kabinet effect hebben, verwacht het EIB. Daardoor ontstaat er weer ruimte om meer te gaan bouwen. De opgelopen achterstand kan dan worden goedgemaakt. Het EIB voorziet dat in de periode 2022-2024 zo'n 70.000 nieuwe woningen zullen worden opgeleverd. Daarnaast profiteert de bouw van de extra investeringen in duurzaam bouwen.

Geen grote werkloosheid

Dit en komend jaar daalt de werkgelegenheid licht in de bouw, waar de werkgelegenheid vorig jaar nog met 3,5 procent steeg, naar 463.000 arbeidsjaren.

Door de afname van de werkgelegenheid neemt de krapte op de arbeidsmarkt de komende twee jaar af, maar van grote werkloosheid zal geen sprake zijn, zegt het EIB. De werkgelegenheid in de bouw kan vanaf 2022 weer oplopen, tot 483.000 arbeidsjaren in 2024.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl