NOS Nieuws

Scheepvaartmuseum doet met wandtapijten zijn duurste aankoop ooit

  • Scheepvaartmuseum
    'The Fleets drawn up for Battle' naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude
  • Scheepvaartmuseum
    'The Burning of the Royal James' naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft met de aanschaf van twee historische wandtapijten de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum gedaan. De metersgrote tapijten zijn ontworpen door Willem van de Velde de Oude en laten de Slag bij Solebay zien in 1672.

De twee wandtapijten van Van de Velde maken onderdeel uit van een serie van zes. Het grootste tapijt is 6 bij 3,3 meter, het tweede 4,5 bij 3,3 meter.

Ze zijn volgens het Scheepvaartmuseum zeer zeldzaam. "Het zijn de laatste twee exemplaren die ooit nog op de markt zullen verschijnen", schrijft het museum. De vier andere tapijten zijn in Amerikaans bezit en niet toegankelijk voor publiek.

Twee miljoen euro

Het Scheepvaartmuseum betaalt twee miljoen euro voor de twee werken en kreeg financiële steun van verschillende fondsen, waaronder Vereniging Rembrandt.

De tapijten laten verschillende scènes zien uit de zeeslag bij Solebay die op 7 juni 1672 voor de Engelse oostkust plaatsvond. De Nederlandse vloot van meer dan honderd schepen stond onder leiding van Michiel de Ruyter.

Willem Van de Velde de Oude was bij deze zeeslag aanwezig en legde vanuit een zeilschip de gebeurtenissen vast in tekeningen. Op verzoek van de Engelse koning James II paste de Nederlandse kunstenaar zijn oorspronkelijke tekeningen aan als een ontwerp voor de wandtapijtserie.

De twee werken zijn vanaf 2 oktober te zien tijdens een grote Van de Velde-tentoonstelling die tot en met 5 april 2021 wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl