Veel deelnemers hadden zware wapens meegenomen EPA

In de Amerikaanse stad Richmond zijn duizenden voorstanders van wapenbezit de straat op gegaan om te protesteren tegen strengere wapenwetgeving in de staat Virginia. Daar hebben de Democraten een meerderheid in het parlement. Zij willen het bezit van wapens aan banden leggen.

Veel demonstranten droegen camouflagekleding en waren zwaarbewapend. De betogers scandeerden dat ze zich niet lieten ontwapenen en droegen stickers met de tekst 'Wapens redden levens'. De bijeenkomst verliep vreedzaam.

"Dit is geweldig. Het is net de Super Bowl voor het Second Amendment", zei een zwarte vrachtwagenchauffeur met een verwijzing naar het deel van de grondwet waarin het recht om wapens te dragen is vastgelegd. Hij had een semiautomatisch wapen bij zich en droeg een trui met de tekst 'Black Guns Matter'.

Het probleem is niet wapens, maar mensen.

Tegenstander van strengere wapenwetten

De protestbijeenkomst bij het gebouw van de regering van Virginia werd georganiseerd door de Virginia Citizens Defense League. De leider van de beweging had aan sympathisanten uit het hele land gevraagd om hen te beschermen.

"Als we ze hier in Virginia niet stoppen, komen ze ook in andere staten onze wapens afpakken", zei een vrouw uit Texas, die met twee wapens naar Richmond was gereisd.

Een 22-jarige man was met een semiautomatisch wapen vanuit Georgia naar de demonstratie gekomen. Hij schiet al sinds zijn achtste. "We doen er alles aan om de regulering van wapenbezit te stoppen", zei hij. "Het is mijn manier van leven. Het probleem is niet wapens, maar mensen. Gekke mensen doden mensen."

Duizenden mensen deden mee aan de betoging Reuters

Ook tegenstanders lieten van zich horen. Een groep studenten had de nacht doorgebracht in de kantoren van twee Democraten omdat ze vreesden dat ze anders het gebied rond het regeringsgebouw niet zouden kunnen betreden.

"Wij maken ons sterk voor wetten die bewezen effectief zijn in andere staten", zei een 20-jarige studente. Volgens haar zijn wapenbezitters bang dat ze in de toekomst hun wapens moeten inleveren.

Veiligheidsmaatregelen

Rond de demonstratie waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen, uit angst voor rellen. Tot morgenmiddag is in Richmond de noodtoestand van kracht. "Niemand wil een herhaling van het incident in 2017 in Charlottesville", zei gouverneur Northam vooraf. Toen reed een man tijdens een demonstratie van rechts-extremisten in op tegendemonstranten. Daarbij kwam een vrouw om het leven.

EPA

President Trump is het niet eens met de plannen van Virginia om wapenbezit in te dammen. "De regering van Virginia doet erg zijn best om mensen hun recht op wapens te ontnemen", schreef hij op Twitter. "Dit is nog maar het begin, laat het niet gebeuren."

STER reclame