In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Familieverhaal van Vietnamese bootvluchteling wordt theaterstuk

  • Familie Vu
  • Familie Vu

Bijna had Minh Vu het als baby niet gered. In 1981 vluchtte hij met zijn familie vanuit het door oorlog verscheurde Vietnam naar Nederland. Nu verschijnt zijn familieverhaal landelijk in het theater. Vu noemt het tegen NH Nieuws een droom die werkelijkheid wordt.

Minh Vu is twee maanden oud als zijn familie in het geheim een boot bouwt om te vluchten uit Vietnam. Vader, moeder en zeven kinderen vertrekken de zee op, hopend op vrijheid.

Aan boord van de eigengemaakte, primitieve boot is na verloop van tijd geen eten meer. Het gezin is ondervoed en de hoop op redding neemt steeds verder af. "Mijn moeder geloofde erin dat ik nog leefde en zei: 'ik hou hem net zo lang vast tot we gered zijn, eerder laat ik hem niet los."

Hoorn

Na vijf dagen uitzichtloos dobberen op de oceaan worden ze gered door een Nederlands koopvaardijschip. Een olietanker haalt de familie Vu aan boord. Uiteindelijk komt het voltallige gezin via Singapore in Nederland terecht. Ze worden opgevangen in een asielzoekerscentrum en komen vervolgens in Hoorn te wonen.

Na het overlijden van zijn vader, vier jaar geleden, besluit Minh zijn verhaal in boekvorm te publiceren. Al snel wordt het verhaal opgepikt en wordt Minh Vu benaderd door theaterproducent Dick van den Heuvel. Vu: "Het is een droom die werkelijkheid wordt. Het is belangrijk dat ons verhaal ook in de toekomst verteld blijft worden. Vluchtelingen waren er toen, maar ook vandaag de dag is het een maatschappelijk probleem."

Première

Het muziektheaterstuk Vietnam vertelt het verhaal van de familie Vu. De première is op maandag 27 januari in de schouwburg in Hoorn en het stuk gaat daarna het land door.

"Ik kan niet wachten, het is een mijlpaal in mijn leven," zegt Vu:

Familieverhaal bootvluchteling in theater

Advertentie via Ster.nl