Virgil van Dijk heeft Liverpool op voorsprong gezet tegen Manchester United

Imponerende Van Dijk loodst Liverpool langs Manchester United

Liverpool is met zevenmijlslaarzen op weg naar de eerste landstitel sinds 1990. Het elftal van Jürgen Klopp won met 2-0 van Manchester United en profiteerde zo optimaal van het puntenverlies van achtervolgers Manchester City, Leicester City en Chelsea.

Liverpool is het hele seizoen al ongenaakbaar in de Premier League, maar trof met Manchester United wel de enige ploeg waartegen eerder dit seizoen punten ingeleverd moesten worden. Op Old Trafford werd het in oktober 1-1.

Vastbesloten zette Liverpool de tegenstander vanaf de eerste minuut onder druk en dat resulteerde na een klein kwartier al in de 1-0 van Virgil van Dijk. De verdediger torende bij een hoekschop hoog boven alles en iedereen uit en kopte de bal steenhard achter doelman David De Gea.

Treffers Firmino en Wijnaldum afgekeurd

In de eerste helft had Liverpool de buit al binnen kunnen hebben, maar goals van Roberto Firmino en Georginio Wijnaldum werden afgekeurd. Bij de treffer van Firmino had Van Dijk doelman De Gea gehinderd en Wijnaldum stond een fractie buitenspel, alvorens hij de bal koeltjes in de hoek schoof.

De Gea wordt gehinderd door Van Dijk, reden om de 2-0 van Firmino af te keuren

Tot vijf minuten voor rust had United helemaal niets te vertellen, maar in de slotfase beet het via Andrea Pereira en Aaron Wan-Bissaka toch twee keer van zich af.

Na rust pakte Liverpool de draad weer op, maar verlossende tweede goal bleef lang uit. Zelfs de doorgaans zeer trefzekere Mohamed Salah hielp een levensgrote kans om zeep.

De beslissing bleef echter uit en zo wist United zich toch in de wedstrijd te knokken. Echt zorgen hoefde Liverpool zich niet te maken: de 21ste zege in 22 competitieduels kwam geen moment in gevaar.

Sterker, in blessuretijd maakte Salah er met een snelle uitbraak toch nog 2-0 van.

Achtervolgers verder achterop

Leicester City kan een herhaling van het titelsprookje van 2016, toen de relatief kleine club alle grootmachten aftroefde, uit het hoofd zetten. De nummer twee van de Premier League verloor voor de tweede keer op rij en heeft nu zestien punten minder dan koploper Liverpool.

Na de 2-1 nederlaag thuis tegen Southampton van vorige week, ging Leicester met dezelfde cijfers onderuit bij Burnley.

Jamie Vardy baalt na zijn gemiste penalty tegen Burnley

Leicester kwam tegen de verhouding in op voorsprong tegen Burnley, dat de laatste vier competitieduels had verloren. Harvey Barnes kreeg de bal op de middenlijn, stak ongehinderd het halve veld over en schoot hard raak in de korte hoek.

Na rust tikte Chris Wood van dichtbij de 1-1 binnen. De Nieuw-Zeelandse spits stond op de goede plek, nadat een kopbal van Ben Mee nog van de doellijn werd gered.

Jamie Vardy verzuimde het betere Leicester vervolgens vanaf de stip op voorsprong te zetten en dat kwam Leicester duur te staan. Aan de andere kant maakte Ashley Westwood namelijk geen fout, toen de bal plotseling voor zijn voeten kwam: 2-1.

Koploper Liverpool uit zicht

De voorsprong van Liverpool op de eerste concurrent Manchester City is inmiddels zestien punten. De koploper heeft bovendien een duel minder gespeeld: op 29 januari wordt het duel met West Ham United ingehaald.

Titelverdediger Manchester City kwam zaterdag niet verder dan 2-2 tegen Crystal Palace. Leicester City heeft drie punten minder. Nummer vier Chelsea verloor met 1-0 bij Newcastle United en heeft al 25 punten minder dan Liverpool.