Donny van de Beek wordt gefeliciteerd door Dusan Tadic en de debuterende Ryan Babel Pro Shots

Ajax heeft met een moeizame thuiszege op Sparta (2-1) zijn koppositie in de eredivisie verstevigd. Zowel het vertoonde spel als het uitvallen van Hakim Ziyech zal trainer Erik ten Hag echter aan het denken zetten.

Ziyech verstapte zich en moest zich met een spierblessure na een klein uur spelen laten wisselen, waarna de wedstrijd voor de Amsterdammers een andere wending nam.

Ajax leek aanvankelijk een eenvoudige competitiehervatting tegemoet te gaan. Ragnar Ache raakte weliswaar na vijftig tellen de buitenkant van de paal namens Sparta, maar daarna werd het eenrichtingsverkeer naar het doel van Ariel Harush.

Stand eredivisie bovenin

1. Ajax 19-47 (+43)
2. AZ 19-41 (+26)
3. Willem II 19-36 (+7)
4. PSV 19-35 (+19)
5. Feyenoord 19-34 (+7)

Harush was de doelman die niemand tot een paar maanden geleden kende, zelfs weg wilde bij Sparta. Maar hij werd ineens eerste keuze na raar gedrag van zijn concurrent Tim Coremans en mocht door zijn sterke optredens blijven staan.

In de Johan Cruijff Arena was de Israëliër wederom uitblinker, met knappe reddingen op pogingen van onder anderen Dusan Tadic, Hakim Ziyech en de teruggekeerde Ryan Babel.

De enige die echt overtuiging in de afwerking toonde, was Donny van de Beek in de vijftiende minuut. Nadat een schot van Ziyech niet goed werd verwerkt, joeg de middenvelder de bal vanaf de zijkant verwoestend de bovenhoek in (1-0).

Sparta deelde zo nu en dan een plaagstootje uit, maar leek een verloren wedstrijd te spelen toen Ryan Gravenberch de marge na een uur verdubbelde met een geplaatst rollertje.

Hakim Ziyech kan niet verder nadat hij zich heeft verstapt Pro Shots

Zonder architect Ziyech, bij veel Ajax-aanvallen betrokken, ebde het vertrouwen echter uit het Amsterdamse spel weg.

Abdou Harroui schoot eerst nog zó hard op de paal dat Ache vrij voor het doel niets met de rebound kon, maar Joël Piroe mikte even later wel raak. Sparta joeg vervolgens op de gelijkmaker, waarbij Ajax met kunst- en vliegwerk overeind bleef.

Lisandro Martínez kopte een pegel van Harroui via de paal uit het doel, Ache omspeelde André Onana, maar zag zijn inzet op de lijn worden gekeerd door Joël Veltman. En voordat het voor Ajax bevrijdende fluitje klonk, schoot Deroy Duarte de bal nog recht in de handen van Onana.

Zorgen zijn er om Ziyech, die Ten Hag ondanks de ruime marge op de concurrentie de komende weken niet kan missen. Met FC Groningen (uit), PSV (thuis) en FC Utrecht (uit) staan er voor de komende weken drie zware duels op het programma.

Bekijk hieronder de reacties van Erik ten Hag, Ryan Babel, Ryan Gravenberch en Henk Fraser:

Statistieken Ajax-Sparta:

STER reclame