Gravenberch voelt dat doorbraak nadert: 'Denk dat het mijn kans gaat worden'

"Ieder nadeel heeft zijn voordeel", zei een groot voetballer al eens. Het is een spreuk die van toepassing is op Ryan Gravenberch, die lijkt te profiteren van de afwezigheid van Daley Blind. "Ik denk dat het nu wel mijn kans gaat worden", is het 17-jarige talent van Ajax hoopvol.

Blind staat wegens een ontsteking aan een hartspier voorlopig buitenspel en zal in de achterhoede worden vervangen door Lisandro Martínez, die van het middenveld naar de defensie verhuist.

En het is niet Razvan Marin, afgelopen zomer voor maar liefst 12,5 miljoen euro overgenomen van Standard Luik, die de kans krijgt op het middenveld. Edson Álvarez heeft in Amsterdam nog niet de status die hij in Mexico heeft. En Carel Eiting is wel blessurevrij, maar zal wedstrijdritme moeten opdoen. Na het trainingskamp in Qatar is de conclusie vrij duidelijk: Gravenberch staat momenteel het hoogst in de pikorde.

"Ik denk dat ik er wel klaar voor ben", zegt Gravenberch voorafgaand aan het duel Ajax-Sparta, dat vanmiddag om 14.30 uur op het programma staat. "De trainer zoekt betrouwbaarheid, hij wil op mij kunnen vertrouwen. In Qatar heb ik het laten zien in de trainingen en ook in de oefenwedstrijd (tegen Club Brugge red.) ging het goed."

Hoewel Gravenberch in de laatste wedstrijd van 2019 (6-1 zege op ADO Den Haag) zijn basisdebuut maakte in de eredivisie, heeft hij lang moeten wachten op dat moment. Het is immers al zestien maanden geleden dat Gravenberch debuteerde in Ajax 1. Daarvoor moeten we terug naar PSV-Ajax, op 23 september 2018.

Ajax speelt een verloren wedstrijd. Al na 35 minuten staat het 3-0 voor de Eindhovenaren. In de 83ste minuut staat er langs de zijlijn een atletische jongen van 1 meter 90 klaar om in te vallen.

Ryan Gravenberch vervangt David Neres tijdens PSV-Ajax in 2018 ANP

Gravenberch wordt met zijn invalbeurt de jongste debutant (16 jaar, 130 dagen) in de geschiedenis van Ajax. Hij passeert ene Clarence Seedorf (16 jaar, 241 dagen). "We hebben een plan met hem", zou Ten Hag na afloop zeggen. In de bekerwedstrijd tegen Te Werve (7-0 zege), drie dagen na de nederlaag in Eindhoven, speelt Gravenberch de hele wedstrijd. Een doorbraak is aanstaande.

Maar het blijft daarna opvallend stil rondom de jonge Ajacied. In de maanden die volgen krijgt Ten Hag tijdens de persbijeenkomsten zo nu en dan vragen over die ene uitspraak. Want waar blijft het grote talent? Wat is dat plan? In het seizoen 2018/2019 komt Gravenberch na die wedstrijd tegen Te Werve geen minuut meer in actie.

Gebruiksaanwijzing

In de schaduw van het eerste elftal werkt Gravenberch aan zijn ontwikkeling. Zijn ouders helpen hem daarbij. Met woorden en daden. Vader Ryan is zeer kritisch en vindt dat zijn zoon Ryan junior meer uit zichzelf kan en moet halen. Hij wordt door zijn eigen ouders een jongen met een gebruiksaanwijzing genoemd.

"Ik woon nog bij mijn ouders, ik ben nog maar zeventien hè?!", zegt Gravenberch. "Ik kan ze niet missen, ze doen heel veel voor me. Ik ben ze heel dankbaar. Mijn vader brengt me altijd naar Ajax. Hij haalt me ook weer op. Ik heb nog geen rijbewijs."

Gravenberch (tweede van links, bovenste rij) stond in de basis tijdens Ajax-Club Brugge in Qatar Pro Shots

Gravenberch heeft in een jaar enorme stappen gemaakt en is bezig aan een ijzersterk seizoen. Hij speelt vrijwel alles in de Keuken Kampioen Divisie met Jong Ajax, is al goed voor zes doelpunten en was aangever van vier treffers. In oktober kreeg hij het Bronzen Schild, voor het beste talent van de eerste periode.

Ook komt in die periode zijn naam voorbij in een publicatie van The Guardian. Hij staat op een lijst van zestig grootste talenten ter wereld, geboren in het jaar 2002. Onder anderen Mohammed Ihattaren (PSV), Ansu Fati (FC Barcelona) en Andri Lucas Gudjohnsen (Real Madrid, zoon van Eidur Gudjohnsen) worden ook genoemd.

Gravenberch is naar eigen zeggen een echte man geworden. "Ik heb me daarin wel ontwikkeld. Ook in de duels. Ik zet nu wel mijn poot erin of ik ga een kopduel aan. Eerder deed ik dat niet."

Ryan Gravenberch maakte tegen ADO Den Haag niet alleen zijn basisdebuut, hij maakte in die wedstrijd ook zijn eerste doelpunt:

December 2019: Gravenberch maakt zijn eerste eredivisiegoal

STER reclame